Descriere
Acidul mandelic apartine grupului de acizi alfa hidroxilici (AHA), binecunoscuti publicului larg pentru efectul lor cheratolitic, exfoliant, regenerant si depigmentar asupra pielii. Imbunatateste aspectul si structura pielii in caz de acnee, pete pigmentare, pistrui, riduri sau cloasma.
Acidul mandelic are efect cheratolitic, antibacterian, antiaging si regenerant asupra pielii.
INCI: Mandelic Acid
In natura se gaseste in migdalele amare; de aici si numele pe care i l-a dat descoperitorul sau, farmacistul german Ferdinand Ludwig Winckler, care a extras pentru prima oara acidul mandelic din amigdalina, un extract de migdale amare. Denumirea de acid mandelic deriva din cuvantul german “Mandel” – migdala.
Dintre toti AHA, acidul mandelic exceleaza prin cateva calitati care-l pun in fruntea clasamentului: este cel mai puternic antibacterian si cel mai eficient cheratolitic non sensibilizant.
La capitolul exfoliere, acidul glicolic este cel mai eficient din grupa AHA, insa este si foarte iritant. Acidul mandelic in schimb, avand o masa moleculara mai mare decat acidul glicolic, are un efect mult mai bland si un profil de siguranta mai ridicat. Nu arde si irita pielea, asa cum poate sa o faca acidul glicolic. Acidul mandelic actioneaza prin dizolvarea desmozomilor, legaturile proteice dintre cheratinocite (celulele stratum corneum – stratul superior al epidermului) si astfel genereaza exfolierea celulelor moarte si amplifica regenerarea cutanata.
Totodata, acidul mandelic stimuleaza productia de colagen, ceea ce imbunatateste tonusul si fermitatea pielii, avand rol antiaging.
Studiile clinice au evidential efectul antiacneic al acidului mandelic, acesta actionand impotriva germenilor responsabili de aparitia si intretinerea acneii. Totodata acidul mandelic contribuie la reducerea pigmentarii, uniformizarea tenului si regenerarea pielii. In plus, s-a deovedit eficient in pregatirea pielii pentru peelingul cu laser si in ingrijirea pielii dupa operatii cu laser.
Sub supraveghere profesionala acidul mandelic se poate folosi in peeling-uri in concentratii de la 20% – 50%. In cidua concentratiei mari de acid mandelic, tratamentele nu dau senzatie de disconfort, iar efectul lor este vizibil imediat.
Acidul mandelic nu provoaca sensibilitate la soare, asadar poate fi folosit tot timpul anului.
Proprietati:
- antibacterian
- reduce secretia de sebum
- reduce dimensiunea stratului cornos si stabilizeaza procesul de cheratinizare a pielii (procesul de geneza si de descuamare a celulelor stratului superior al pielii)
- diminueaza petele solare, petele de batranete, petele cauzate de eczeme, petele acneice si cicatricile
- se recomanda la inceputul terapiilor exfoliante mai concentrate (se incepe cu o concentratie de 5%)
- contribuie la reinnoirea celulara a epidermului
- stimuleaza sinteza de colagen
Solubilitate: apa (181mg/ml la 25° C), eter, etanol
Punct de topire: 117,00 – 121,00 ° C
Continut in benzen (inevitabil in procesul de productie): < 50ppm
Mod de utilizare: pentru a se dizolva complet in apa, solutia trebuie incalzita la bain-marie
Dozare: intre 5% – 20% in serumuri sau produse destinate peeling-ului
Se incepe cu o concentratie de 5%, crescand apoi concentratia pana la 20%, pentru a da timp pielii sa se acomodeze.
Ca orice AHA, si acidul mandelic poate provoca iritatii sau roseata. In aceasta situatie fie se intrerupe folosirea acestuia, fie se reduce concentratia pana la un nivel tolerabil de catre piele.
Acidul mandelic se poate folosi si in concentratii de pana la 50% numai sub supraveghere profesionala (cosmetician, dermatolog).
Date de siguranta:
- ingredient cosmetic; nu se foloseste ca atare pe piele
- a se evita contactul cu ochii si mucoasele
- a nu se lasa la indemana copiilor!
Recenzii
Nu există recenzii până acum.