Descriere
Apa florala de lavanda mai este intalnita in literatura de specialitate si sub denumirile de hidrolat sau hidrosol de lavanda. Acest termen, hidrosol, indica mai clar ceea ce este ea de fapt, si anume o solutie concentrata din flori de lavanda.
Din pacate, in spatial virtual romanesc s-a propagat o idee eronata referitor la apele florale – anume ca acestea ar fi simple ape distilate amestecate cu mici urme de ulei esential. Probabil ca pe piata exista si astfel de produse, insa acestea sunt doar niste simple ape “aromate”, departe de ceea ce inseamna o apa florala autentica, obtinuta prin distilare. Apele “aromate” nu au bogatia in principii active hidrosolubile din plante si flori pe care o are apa florala autentica.
Ceea ce va propunem noi este un produs obtinut prin distilarea florilor proaspete de lavanda imediat dupa cules, intr-o distilerie cu traditie de familie din Bulgaria.
INCI: Lavandula Angustifolia Flower Water*
*) Apa florala pura, certificata organic de producator, obtinuta prin distilarea florilor de lavanda (Lavandula Angustifolia) imediat dupa cules, intr-o distilerie cu traditie de familie din Bulgaria.
Fara conservanti sau alti aditivi.
Tara de origine: Bulgaria
Modalitate de ambalare: varianta de 100ml este ambalata retail in recipient PET cu pulverizator, iar varianta la 500ml este ambalata bulk in recipient HDPE cu dop (fara pulverizator).
Nota: Aceasta apa florala nu contine conservanti sau regulatori de aciditate. De aceea, va rugam sa o pastrati intr-un loc uscat si racoros, ferit de lumina. Pentru a evita orice posibila contaminare a continutului sticlei, va recomandam sa nu atingeti gatul acesteia sau interiorul dopului atunci cand deschideti recipientul (pentru varianta de 500 ml). Odata turnata apa florala din recipientul original, nu turnati inapoi apa nefolosita!
Despre lavanda
Lavanda sau levantica este denumirea unui arbust de dimensiuni mici, originar din regiunea mediteraneană. Este o plantă perena care atinge inaltimea de 30-60 cm, putin pretentioasa la udare si care poate fi cultivata si pe soluri mai uscate, chiar aride.
Se cultiva pe scara larga in Spania, Italia, Bulgaria si, de data relativ recenta, si in Romania.
Denumirea latina “Lavandula” provine de la verbul latin “lavare” care inseamna a spala, a curate, datorita senzatiei de prospetime si curatenie pe care o induce mirosul acestei plante. Lavanda contine un procent important de ulei volatil cu proprietati parfumante si terapeutice remarcabile.
Lavanda era folosita inca din Antichitate in special de catre romani care o foloseau ca aditiv pentru baie, asa cum rezulta si din opera lui Dioscoride “De Materia Medica” in care acesta lauda virtutile medicinale ale lavandei.
In sec.XV, cand a fost dezvoltata tehnica distilarii la abur, Hildegarde von Bingen, Matthiolus si Paracelsus foloseau apa distilata rezultata impregnata cu ulei esential de lavanda pe post de sedativ (“nervinum”) precum si impotriva durerilor de cap sau de dinti. Uleiul volatil era evaporat in incaperi pentru a calma copiii agitati. In sec.XVII Rembertus Dodonaeus mentiona utilizarea pe scara larga a uleiului de lavanda pentru a induce calmul, chiar si in cazul crizelor de epilepsie.
De altfel lavanda sau levantica a fost atribuita de-a lungul timpului cu numeroase proprietati terapeutice si curative, pornind de la inducerea relaxarii la tratamentul infectiilor parazite, al arsurilor, al intepaturilor de insecte sau a spasmelor.
Studiile efectuate in ultimii ani sugereza ca lavanda poate fi folosita cu succes in tratarea mai multor probleme neurologice, avand efecte anxiolitice, sedative, analgezice, anticonvulsive si neuroprotective.
Conform evaluarii facute de Agentia Europeana a Medicamentelor (EMA/HMPC/143183/2010), Lavandula Angustifolia are urmatoarele proprietati terapeutice documentate atat in urma utilizarii traditionale cat si prin studii pre-clinice efectuate in ultimii 20 de ani:
- antimicrobiene
- spasmolitice
- anticonvulsive
- sedative
- antiinflamatoare
- analgezice
- diuretice
- anxiolitice, in conditii de anxietate usoara
- o mentiune interesanta in raportul intocmit de EMA se refera la efectele asupra sistemului nervos central si a activitatii neuronale a inhalarii / mirosirii uleiurilor esentiale de lavanda si rozmarin, prin masurarea factorului antiradicalar (FRSA – Free Radical Scavenging Activity) din saliva. Aceste studii au aratat ca lavanda si rozmarinul imbunatatesc FRSA si reduc nivelul hormonului de stres, cortizolul, ceea ce protejeaza corpul de stresul oxidativ; corpul uman poseda diverse sisteme antioxidative (FRSA) iar saliva contine o astfel de activitate (Atsumi & Tonosaki 2007)
- diminueaza atat durerea cat si perceptia acesteia, fiind folosita cu succes in tratamentele post-operatorii
- antidepresive: extractul de levantica imbunatateste efectul medicatiei antidepresive, fara a fi un antidepresiv de sine statator
Apa florala de lavanda
Apa florala de lavanda este un extract hidrosolubil din flori de lavanda obtinut in urma distilarii.
Dintre efectele cutanate cele mai frecvente ale apei florale de lavanda amintim:
- imbunatateste microcirculatia cutanata, diminueaza inflamatiile si induce o senzatie de prospetime si racoare
- este astringenta – tonifica pielea si reduce dimensiunea porilor
- purifianta – curata si catifeleaza pielea si parul
- cicatrizanta – induce re-epitelizarea tesuturilor cutanate afectate
- regeneranta – lupta impotriva aparitiei ridurilor datorita capacitatii sale antioxidante
- reimprospateaza si calmeaza pielea iritata, calmeaza si diminueaza “cosurile” acneice
- deodoranta: pulverizati axila cu apa florala de lavanda si apoi aplicati piatra de alaun
- calmanta a intepaturilor de insecte
- calmanta a pielii iritate de arsurile solare
Alte utilizari:
- poate fi folosita la inlocuirea partiala a apei in emulsii si creme.
Nota: in cazul in care doriti sa o folositi in emulsii si creme si, in acelasi timp, utilizati emulsifiantul Dermowax GMS SE sau co-emulsifiantul Dermowax GMS din magazinul nostru, va rugam sa aveti in vedere ca pH-ul fazei apoase trebuie sa fie mai mare de 5,5, altfel riscati destabilizarea (de-fazarea) emulsiei!
- poate inlocui apa distilata la calcatul rufelor; nu pateaza
- pulverizata pe lenjerie si asternuturi le impregneaza cu un miros proaspat si discret de lavanda
- pulverizata in incaperi pentru a impregna atmosfera cu miros proaspat si floral
Dozare: intre 2% – 100%
Date de siguranta:
In literatura de specialitate sunt consemnate cazuri de alergii sau de sensibilizari cutanate in urma folosirii lavandei sau a extractelor derivate din aceasta. Va recomandam sa nu folositi produsul daca sunteti alergici la Lavandula Angustifolia sau la alte plante din fam. Lamiaceae. Daca aveti un istoric cu alergii, va recomandam sa efectuati un test pe suprafata interioara a pliului cotului cu 24h inainte de folosirea efectiva a produsului.
Referinte bibliografice:
- Atsumi T, Tonosaki K., Smelling lavender and rosemary increases free radical scavenging activity and decreases cortisol level in saliva. – Psychiatry Res. 2007 Feb 28;150(1):89-96. Epub 2007 Feb 7.
- EMA/HMPC/143183/2010 Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) Assessment report on Lavandula angustifolia Miller, aetheroleum and Lavandula angustifolia Miller, flos
- Kunicka-Styczynska A., Smigielski K., Prusinowska R, Rajkowska K., Kusmider B. and Sikora M., Preservative activity of lavender hydrosols in moisturizing body gels, Letters in Applied Microbiology 60, 27–32 © 2014 The Society for Applied Microbiology
- Prusinowska R, Śmigielski K, Stobiecka A, Kunicka-Styczyńska A, Hydrolates from lavender (Lavandula angustifolia)–their chemical composition as well as aromatic, antimicrobial and antioxidant properties., Nat Prod Res. 2016;30(4):386-93.
- Prusinowska R, Śmigielski K, Stobiecka A, Kunicka-Styczyńska A., Hydrolates from lavender (Lavandula angustifolia) – chemical composition, antimicrobial and antioxidant properties, Nat Prod Res. 2016;30(4):386-93
- Prusinowska R., Śmigielski K.B., Composition, biological properties and therapeutic effects of lavender (Lavandula angustifolia L.). A review, Herba Polonica Vol. 60 No. 2 2014
Recenzii
Nu există recenzii până acum.