Descriere
Cafeina sau cofeina este un compus chimic ce se regaseste in mod natural in frunzele, fructele si semintele anumitor plante (arborele de cafea, ceai, cola, etc) si este consumata in mod curent in cafeaua noastra cea de zi de zi, in ceai (infuziile care au la baza frunzele arborelui de ceai – Camelia sinensis) si intr-o multime de bauturi racoritoare ce contin produse derivate din nuca de cola. Fiind foarte usor disponibila ca produs secundar rezultat in urma decofeinizarii cafelei, cafeina nu este de obicei obtinuta prin sinteza chimica.
In ultimele decenii cafeina a intrat in atentia dermatologilor si a cosmetologilor datorita activitatii biologice ridicate pe care o induce si datorita faptului ca este un activ cosmetic care trece usor de bariera cutanata si este absorbit in straturile profunde ale pielii.
INCI: Caffein
Forma de prezentare: pulbere cristalina alba
Produs in conformitate cu standardele British Pharmacopoeia
A se pastra intr-un loc uscat, racoros si intunecat, in ambalajul original.
Proprietati si indicatii
Cafeina in stare pura este un activ cosmetic concentrat avand efecte:
- lipolitice (de “topire” a grasimilor de sub piele, motiv pentru care se foloseste in produsele anticelulitice)
- anti-edematoase (conduce la diminuarea pungilor de sub ochi)
- antiinflamatorii
- antioxidante
- de stimulare a cresterii parului
- de eliminare a apei din tesutul cutanat (efect drenant)
Din punct de vedere chimic, cafeina este o metilxantina, o substanta naturala cu efecte stimulante. Metilxantinele sunt ingrediente folosite in mod curent in produsele destinate ameliorarii celulitei, ca de ex: cafeina, aminofilina, teofilina, etc si sunt folosite pentru efectul drenant asupra adipocitelor.
Anticelulitic: Cafeina previne acumularea excesiva de grasime in celule (lipogeneza) si in acelasi timp stimuleaza lipoliza, proces prin care trigliceridele existente (grasimile) in celulele adipoase sunt descompuse in glicerol si acizi grasi liberi ce sunt eliberati in sange si folositi ca sursa de energie de catre muschi.
Antioxidant: In numeroase studii efectuate in ultimii ani, cafeina si-a demonstrat in vivo rolul eficient de inhibitor al oxidarii lipidelor (inclusiv a lipidelor pielii) impotriva anumitor radicali liberi.
In alte studii cafeina s-a dovedit a fi un bun reparator al pielii afectate de razele UV – induce apoptoza (moartea) celulelor afectate de radiatiile UV si astfel impiedica proliferarea celulelor potential canceroase.
In plus, cafeinei ii este atribuit un posibil efect antitumoral asupra cancerelor induse de razele UV (omoara celulele tumorale dar nu si pe cele ale tesuturilor sanatoase). In acest sens, cafeina se foloseste ca ingredient in produsele ce se aplica dupa expunerea la soare sau la alte surse de radiatii UV.
Tot datorita caracterului sau antioxidant si anti-mutagenic, cafeina se foloseste in produsele antiaging, dat fiind faptul ca principala sursa de imbatranire a pielii este cea datorata razelor UV (photoaging).
Pentru diminuarea pungilor de sub ochi si a cuperozei: Cafeina stimuleaza microcirculatia, avand efecte benefice in diminuarea pungilor de sub ochi si in imbunatatirea aspectului tenului afectat de cuperoza (determina vasoconstrictie). Incorporata in cremele contur de ochi, cafeina reduce permeabilitatea vaselor capilare, creste vasoconstrictia si astfel conduce la indepartarea fluidelor din zona ochilor.
Pentru par: In cazul alopeciei androgenetice, cafeina stimuleaza cresterea parului blocand actiunea destructiva a dihidrotestosteronului asupra foliculilor pilosi. De aceea este incorporata in produse destinate stimularii cresterii parului.
Utilizare
Cafeina se incorporeaza in faza apoasa a emulsiilor. Se recomanda ca pH-ul compozitiei finale sa fie intre 4,5 – 5,5. In caz contrar, cafeina se recristalizeaza si ramane ca o pulbere alba la suprafata pielii in loc sa intre in piele.
Solubilitate: se dizolva in apa calda la cca 50°C.
Utilizare in compozitii cosmetice:
- Lotiuni anticelulitice (1 – 2%) – intr-un studiu (7) privind efectele anticelulitice ale cafeinei concentratia folosita in produsele testate a fost de 7%; aceasta concentratie aplicata timp de 30 zile a dus la reducerea semnificativa in volum a zonelor afectate de celulita. Problema pe care o ridica astfel de concentratii este legata de solubilitatea cafeinei (in concentratii mari se recristalizeaza)
- Creme contur de ochi (0,2 – 1%)
- Produse antiaging (0,1-0,5%)
- Produse destinate parului (0,01 – 0,05%)
Precautii de utilizare:
A NU se ingera (consuma intern); cafeina pura este nociva prin inghitire!
A NU se lasa la indemana copiilor!
A se evita contactul cu ochii!
A NU se inhala !
Fraze de risc: R22 – Nociv prin inghitire
Retete propuse:
Formula 3 Antiox – Crema cu ceai verde, cafeina si ulei de jojoba
Nota: Informatiile din aceasta fisa sunt prezentate doar in scop educational si informativ si NU constituie o baza de tratament, prevenire sau diagnostic pentru vreo problema medicala sau de sanatate. De asemenea, NU constituie vreo prescriere de vreun fel. Pentru orice problema de sanatate va recomandam sa consultati un medic. Aceste informatii fiind destinate scopului educational pot sa nu fie complete si reprezinta o sinteza realizata din bibliografia mentionata mai jos.
Referinte bibliografice:
Hevasagayan TPA et al, “Caffeine as an antioxidant: inhibition of lipid peroxidation induced by reactiive oxygen species”, Biochem. Biophys. Acta 1282[1]:63-70, 1996
Herman A., Herman AP , “Cafeine’s mechanisms of action and its cosmetic use”, Skin Pharmacol Physiol 2013;26(1):8-14.
Yao-Ping Lu2 et al, “ Caffeine and caffeine sodium benzoate have a sunscreen effect, enhance UVB-induced apoptosis, and inhibit UVB-induced skin carcinogenesis in SKH-1., Oxford Journals, Oxford Journals, Life Sciences & Medicine, Carcinogenersis Volume 28(1) Pp. 199-206
Robles Velasco M.V et al., “Effects of caffeine and siloxanetriol alginate caffeine, as anticellulite agents, on fatty tissue: histological evaluation”, Journal of Cosmetic Dermatology, Ed. Blackwell Publishing 2008, Vol. 7, No. 1. (March 2008), pp. 23-29
T.W.Fischer et al, “Effect of caffeine and testosterone on the proliferation of human hair follicles in vitro”, International Journal of Dermatology, Volume 46, Issue 1, pages 27–35, January 2007
Otberg N. et al., “Follicular Penetration of Topically Applied Caffeine via a Shampoo Formulation”, Skin Pharmacol Appl Skin Physiol 2007;20:195–198
Omar Lupi, Ivan Jorge Semenovitch et al, “Evaluation of the effects of caffeine in the microcirculation and edema on thighs and buttocks using the orthogonal polarization spectral imaging and clinical parameters”, Journal of Cosmetic Dermatology, 2007, vol.6, 102-107
Recenzii
Nu există recenzii până acum.