Descriere
Extractul concentrat din frunze de vita rosie (Vitis Vinifera) este un activ cosmetic deosebit cu rol antioxidant, activ circulator si antiaging.
INCI: Vitis Vinifera Leaf Extract, Maltodextrin
Raportul planta/extract: 5:1 (se folosesc 5kg de planta pentru obtinerea unui kg de extract)
Extractele “uscate” nu sunt simple pulberi de plante, desi uneori seamna cu acestea fiind tot sub forma de pulbere.
Extractele uscate se obtin prin tratarea materiei prime intr-un solvent (in cazul acesta apa), urmata de evaporarea solventului la temperaturi sub 50°C. Ceea ce ramane este o pulbere foarte bogata in principii active, de cateva ori mai concentrata decat materia prima initiala.
Activitatea extractelor uscate este superioara pulberilor de plante, la fel fiind si biodisponibilitatea substantelor active.
Proprietati
Extractul concentrat din vita rosie de vie este un aliat pretios in ingrijirea pielii mature, ridate, cuperozice avand in acelasi timp efect drenant si de stimulare a circulatiei, fiind destinat produselor anticelulitice si a celor pentru “picioare usoare”.
Extractele si substantele active din frunzele de vita rosie sunt utilizate pe scara larga in produsele cosmetice. Importanta vitei rosii de vie in ingrijirea pielii este cel mai bine evidentiata de terapia cu vin, originara din regiunea Bordeaux – Franta si care apoi s-a raspandit in toata lumea. Terapia cu vin consta practic in bai sau aplicatii de vin sau extracte de struguri bogate in polifenoli cu scopul de a stimula microcirculatia cutanata si de a intari vasele de sange.
Vita de vie rosie contine proantocianide si in frunze, nu numai in struguri. Actiunea tonifianta a proantocianidinelor asupra vaselor capilare contribuie la mentinerea elasticitatii pielii si combate problemele legate de circulatia sangelui in piele, ca de exemplu cuperoza, sau cele legate de drenarea insuficienta a tesutului hipodermal, cum este cazul in celulita.
Puterea antioxidanta a flavonoizilor si a a polifenolilor contribuie la diminuarea efectelor nocive induse de radiatiile UV si de radicalii liberi.
In produsele dermatologice si cosmetice polifenolii din vita rosie sunt folositi impreuna cu acizi grasi pentru a le maximiza efectul antioxidant asupra pielii. Imbatranirea pielii presupune, la nivelul dermului, degradarea glicozaminoglicanilor si a colagenului, ceea ce duce la subtierea pielii. Administrarea topica (externa) de proantocianide, in schimb, intarzie acest proces prin cresterea sintezei de colagen.
Vita rosie are o concentratie mare de bioflavonoide (quercetin, catehine, flavonoli si antocianidine) si alti polifenoli. Unul dintre acestia este resveratrolul. Prezenta resveratrolului intr-o planta este indusa de stress, rani, infestari sau radiatii UV. Desi resveratrolul se regaseste in cca 72 de specii de plante, cea mai mare concentratie se regaseste in vita rosie. Cantitatile mari de resveratrol din vita rosie reprezinta o “arma” naturala menita sa ajute vita de vie sa reziste infectiilor fungice, vremii sau atacurilor de insecte sau animale.
Resveratrolul a fost studiat intens in ultimii ani. In studiile clinice, s-a demonstrat ca are un efect antiinflamator comparativ cu cel al medicamentelor de sinteza, iar in studiile pe animale s-a dovedit ca resveratrolul inhiba atat faza acuta cat si faza cronica a inflamatiilor.
Asupra pielii resveratrolul are o actiune refermizanta, promoveaza regenerarea cutanta prin mecanisme similare retinolului. Totodata, studiile efectuate pe soareci au indicat ca protejeaza pielea de efectele fototoxice ale radiatiilor UV. In plus, studiile au indicat faptul ca proantocianidinele si resveratrolul au accelerat vindecarea ranilor.
Resveratrolul are si efecte antimicrobiene asupra bacteriilor si altor dermatofite ce pot infecta pielea.
Un alt efect al resveratrolului in aplicatiile cutanate este acela ca diminueaza petele pigmentare.
Extractul de vita rosie are si efect cheratolitic. Contribuie la indepartarea celulelor moarte de la suprafata pielii si stimuleaza regenerarea epidermului.
Dozare: 0,5% – 5%, dizolvata in faza apoasa. Suporta incalzire, temperatura crescand biodisponibilitatea substantelor active in emulsie.
Solubilitate: solubila in apa si alcool; insolubila in ulei
Informatiile din aceasta fisa sunt prezentate doar in scop educational si informativ si NU constituie o baza de tratament, prevenire sau diagnostic pentru vreo problema medicala sau de sanatate. De asemenea, NU constituie vreo prescriere de vreun fel. Pentru orice problema de sanatate va recomandam sa consultati un medic. Aceste informatii fiind destinate scopului educational pot sa nu fie complete si reprezinta o sinteza realizata din bibliografia mentionata mai jos.
Referinte bibliografice:
Bagchi D, Bagchi M, Stohs S, Ray SD, Sen CK, Preuss HG. 2002. Cellular protection with proanthocyanidins derived from grape seeds. Ann NY Acad Sci 957:260–70.
Baumann LS. 2007. Less-known botanical cosmeceuticals. Dermatol Ther 20:330–42.
Bruno Burlando, Luisella Verotta, Laura Cornara, and Elisa Bottini-Mass, Herbal Principles in Cosmetics – Properties and Mechanisms of Action, CRC PRESS, 2010 by Taylor and Francis Group, LLC
Chan MMY. Antimicrobial effect of resveratrol on dermatophytes and bacterial pathogens of the skin. Biochem Pharmacol 63:99–104., 2002
Das S, Das DK. Anti-inflammatory responses of resveratrol. Inflamm Allergy Drug Targets 6:168–73, 2007
Fauconneau B, Waffo-Teguo P, Huguet F, Barrier L, Decendit A, Merillon JM. Comparative study of radical scavenger and antioxidant properties of phenolic compounds from Vitis vinifera cell cultures using in vitro tests. Life Sci 61:2103–10.,1997
Topical grape (Vitis vinifera) extract promotes repair of full thickness wound in rabbit, Internationa Wound Journal, 8(5):514-20 august 2011
Watson R.R., Zibadi S., Bioactive Dietary Factors and Plant Extracts in Dermatology, Ed.Springer Science & Business Media, 2012
Recenzii
Nu există recenzii până acum.