Descriere
Ichtiolul (sau Ihtiolul) este un ingredient activ natural, folosit de peste 100 de ani in dermatologie. Are proprietati curative si regenerative de exceptie asupra pielii, fiind utilizat in produsele destinate ingrijirii pielii acneice, cu dermatita seboreica, atopica, cu psoriazis sau pentru tratarea infectiilor fungice.
INCI: Ichthammol
Obtinut din distilarea sisturilor bituminoase, din ulei de sist din fitoplancton marin, bogat in sulf. Ultra purificat, grad farmaceutic, conform cu cerintele Farmacopeii Europene (Ph. Eur.).
Zacamintele de sisturi bituminoase sunt localizate in Franta iar prelucrarea ichtiolului in forma actuala se realizeaza de catre o firma specializata din Austria.
Ca aspect, ichtiolul se prezinta sub forma unui lichid uleios negru, foarte vascos, cu miros pregnant de petrol. Imprumuta acest miros specific si preparatelor cosmetice sau farmaceutice in care este incorporat.
Proprietatile ichtiolului:
- antiinflamator
- reduce pruritul
- calmeaza iritatiile
- este antiseboreic, reduce secretia de sebum si matreata
- regenerant cutanat
- antibacterian
- antifungic
Acțiunile antiinflamatorii, antibacteriene și antimicotice ale ichtiolului ofera un spectru larg de eficacitate si constituie baza aplicarii cu succes a acestui ingredient activ in tratamentul diferitelor afecțiuni dureroase ale pielii cu si fara fundație microbiana. Datorita acestor caracteristici, ichtiolul a fost studiat intens, fiind folosit mai ales in farmacologie.
Antiinflamator
Inca din anii 1880 ichtiolul se folosea in tratarea dermatozelor inflamatorii. Conform studiilor recente, acest lucru a fost explicat prin faptul ca, la nivel celular, inhiba dezvoltarea unor enzime care sunt implicate in degradarea acidului arachidonic, ai caror produsi de descompunere sunt responsabili de aparitita inflamatiilor. Prin acest mecanism, ichtiolul actioneaza si ca analgezic.
Antibacterian
Activitatea bactericida a ichitolului a fost evaluata in vitro prin determinarea concentratiei minime de la care devine eficient. Astfel, s-a stabilit ca pentru Staphylococcus aureus e eficient de la 0,078%, pentru Staphylococcus epidermidis de la 0,313%, pentru Streptococcus pyogenes de la 0,039% , iar pentru germenii gram negativi minim 5%.
Antimicotic
Testele in vitro effectuate asupra diferitelor tipuri de fungi au aratat ca ichtiolul este efficient intr-o concentratie de la 0,2% in cazul dermatofitilor (Trichophyton rubrum, T. mentagrophytes, Microsporum canis, M. gypseum, Epidermophyton floccosum), pana la 12,8% in cazul Aspergillus flavus si Aspergillus niger si de pana la 16,8% in cazul Candidei Albicans.
In preparatele cosmetice ichtiolul se foloseste in produse anhidre liposolubile in concentratii cuprinse intre 10 – 20%.
Este miscibil cu grasimile (de exemplu cu lanolina, fata de care are o vascozitate asemanatoare) si apoi se poate incorpora in preparatele anhidre.
Utilizari:
- in produse antiacneicei
- in sampoane antiseboreice
- in produse pentru ingrijirea pielii atopice
Limitele estetice ale utilizarii ichtiolului in produsele cosmetice sunt date de mirosul puternic si de culoarea inchisa pe care o imprumuta acestora.
Cum se incorporeaza ichtiolul in formulele cosmetice:
In produsele anhidre (fara apa), pe baza de grasimi, ichtiolul se topeste impreuna cu toate ingredientele care necesita prelucrare termica (ceara, lanolina, unt de cacao, unt de shea, alcooli grasi etc) si apoi se continua la amestecarea si omogenizarea compozitiei, adaugandu-se ingredientele care nu necesita prelucrare termica.
In emulsii ichtiolul se introduce in faza uleioasa, care se incalzeste apoi la cca 70°C. Se adauga apoi faza apoasa, care trebuie sa fie la o temperatura apropiata de cea a fazei uleioase, si apoi se procedeaza la emulsificare conform retetei cosmetice.
In sampoanele lichide ichtiolul se incalzeste impreuna cu surfactantii solizi lipofili si apoi se face emulsificarea.
Date de siguranta:
A nu se lasa la indemana copiilor!
A se evita contactul cu ochii si mucoasele!
Recenzii
Nu există recenzii până acum.