Descriere
Mentolul reprezinta esenta prospetimii.
„Gust proaspat si efect racoritor”: auzim frecvent expresia aceasta in reclame pentru ca cea mai vanduta aroma din lume, mentolul, se regaseste intr-o multime de produse pe care le folosim zilnic.
De la pasta de dinti, guma de mestecat, dulciuri, la geluri de dus, lotiuni calmante sau potiuni farmaceutice, mentolul este folosit pentru senzatia de racoare pe care o lasa simturilor noastre.
INCI: Menthol
Cum ne racoreste mentolul?
Mentolul produce o senzatie racoroasa pe piele si pe mucoase. De aceea simtim un gust proaspat si racoritor cand folosim pasta de dinti sau guma de mestecat cu mentol, iar pielea se simte atat de confortabil dupa un dus cu un gel de dus mentolat! Senzatia de racoare apare deoarece mentolul se ataseaza de termoreceptorii de pe piele sau mucoase. Acesti termoreceptori se regasesc la nivelul epidermului (stratul exterior al pielii) si sunt specializati pentru a raspunde stimulilor de caldura sau frig din mediul ambiant.
Cand mentolul se ataseaza de un receptor de frig, face sa creasca nivelul calciului intracellular si determina acelasi stimul nervos precum contactul cu apa rece. Corpul resimte in consecinta o senzatie de racoare.
Stiati ca?
Alte ingredinte din plante pot activa receptorii de caldura. Un exemplu este capsaicina, ingredientul iute din piperul de Cayenne. Acesta se “leaga” de un receptor de caldura aflat la nivelul pielii si creeaza senzatia de caldura. De aceea putem transpira abundent dupa o masa ce contine condimente iuti, indiferent de temperatura ambientala.
Mentol natural vs mentol sintetic
Initial, mentolul in stare pura se obtinea din uleiul esential de menta salbatica (Mentha arvensis). Insa cum productiile vegetale sunt inegale in timp si depind in mare parte de conditiile climaterice, iar cererea de mentol este tot mai mare, incepand cu anii 70 ai secolului trecut mentolul a inceput sa fie obtinut si in mod sintetic.
Mentolul sintetic din magazinul nostru are un miros mai puternic decat mentolul natural, fiind asemanator celui din clasica mixtura mentolata ce se prepara in farmacii.
Forma de prezentare: granule (pelete) de culoare alba, semi-opaca
Miros: puternic de menta
Solubilitate: solubil in uleiuri si alcool, insolubil in apa. Pentru a se dizolva in ulei, cristalele de mentol trebuie incalzite la 40°C.
La ce puteti utiliza mentolul:
• in uleiuri de masaj cu rol detensionant si racoritor
• in uleiuri si geluri racoritoare si calmante pentru picioare obosite
• in produse si lotiuni dupa ras
• in produse dezodorizante pentru picioare
• in produse calmante destinate ingrijirii pielii in cazul intepaturilor de insecte
• in parfumuri sau lotiuni destinate indepartarii insectelor
• in produse destinate ingrijirii orale: pasta de dinti, apa de gura Dozare:
• 0,1 – 1% in produse ce se folosesc regulat (ex: aftershave, sapun, sampon, apa de gura, pasta de dinti etc)
• pana la 5% pentru produse cu aplicare locala (produse de masaj, produse dezodorizante etc).
Cum se lucreaza cu mentolul:
• cristalele de mentol se dizolva in ulei vegetal incalzit la 40°C; in aceasta varianta se pot folosi in toate produsele care contin si o faza “grasa”: unguente, alifii, uleiuri de masaj, emulsii. In emulsii este de preferat sa se dizolve in prealabil in ulei si apoi sa se introduca in emulsie in faza de racire.
• pentru produsele fara o faza grasa, cristalele de mentol se dizolva in prealabil in alcool(ex: apa de gura, geluri, lotiuni calmante, pasta de dinti)
Modalitate de pastrare: in recipient inchis etans, in loc racoros si uscat.
Date de siguranta:
• uz extern
• a nu se inghiti, a nu se inhala direct din recipient
• a se evita contactul cu ochii
• a nu se utiliza ca atare pe piele
• inainte de utilizarea unui preparat cosmetic ce contine mentol este indicat sa se faca un test de tolerantă în pliul cotului, cu cel putin 24 de ore inainte de aplicare
• este interzisă utilizarea la copiii mai mici de 2 ani iar pentru copiii intre 2 – 4 ani nu este recomandata utilizarea mentolului (conform raportului EMA, a se vedea bibliografia de mai jos)
• a nu se utiliza de catre persoanele cu epilepsie au care au o contraindicatie medicala la mentol • nu este recomandata folosirea in perioada sarcinii si alaptarii
• a nu se utiliza pe leziuni sau rani deschise
Nota: Informatiile din aceasta fisa sunt prezentate doar in scop educational si informativ si NU constituie o baza de tratament, prevenire sau diagnostic pentru vreo problema medicala sau de sanatate. De asemenea, NU constituie vreo prescriere de vreun fel. Pentru orice problema de sanatate va recomandam sa consultati un medic. Aceste informatii fiind destinate scopului educational pot sa nu fie complete si reprezinta o sinteza realizata din bibliografia mentionata mai jos.
Bibliografie selectiva
R.C.Rowe, P.J. Sheskey, S.C. Owen, Handbook of Pharmaceutical Excipients, 5th edition, editura Pharmaceutical Press 2006
European Medicines Agency Evaluation of Medicines for Human Use (EMA), 31 October 2007 Doc. Ref. EMEA/HMPC/349466/2006 Committee on herbalmedicinal products (HMPC) – Final community herbal monograph on mentha x piperita L. aetheroleum
Recenzii
Nu există recenzii până acum.