Descriere
ULEIUL de NEEM este un ulei cu caracteristici unice, atat din punct de vedere organoleptic cat si ca utilizari terapeutice si industriale.
Produs disponibil si in cantitati mai mari, click aici.
Din punct de vedere terapeutic are calitati puternic antiseptice, antibacteriene, antifungice, antiparazitare si antiinflamatoare, fiind utilizat in mod traditional de medicina Ayurvedica pentru a trata o multitudine de probleme dermatologice, de la herpes, furunculoza, prurit, acnee vulgara, rani infectate, abcese sau ulceratii ale pielii la psoriasis, eczema sau intepaturi de insecte.
De altfel in textele sanscrite antice, Vedele, neem-ul era denumit “Sarva Roga Nivarini” ce se traduce prin „cel ce vindeca orice boala si suferinta”. Conform neemfoundation.org, peste 70% din formulele ayurvedice au si astazi la baza neem-ul.
Aceste calitati ale uleiului de neem au fost confirmate de rezultatele cercetarilor efectuate in ultimii 20 de ani care au identificat pana in prezent 135 de compusi bioactivi dintre care cei mai importanti (nimbidin, sodium nimbidate, nimbin, nimbolide, gedunin, azadirahtin, mahmoodin) au efecte dovedite antiinflamatoare, antiartritice, antifungice, antibacteriene, antimalarie si antipiretice.
Industrial, uleiul de neem se foloseste ca insecticid si pesticid. Cercetarile stiintifice au stabilit ca unul din principiile sale active, azadirahtina este un insecticid foarte eficient impotriva a peste 300 de daunatori, fiind in acelasi timp non-toxic pentru oameni si animale. Spre deosebire de insecticidele clasice, uleiul de neem nu omoara pe loc insectele ci le afecteaza sistemul reproductiv, efectele fiind mai durabile decat ale insecticidelor clasice.
Din punct de vedere organoleptic uleiul de neem se identifica printr-un miros inconfundabil – puternic sulfuros, asemanator leurdei sau usturoiului – si o culoare particulara, de la verde-inchis spre maro. Mirosul se estompeaza atunci cand neem-ul este folosit in combinatie cu alte uleiuri vegetale si dispare daca in acel amestec adaugati si uleiuri esentiale cu actiune sinergica (tea-tree, rozmarin, lavanda, lamaie, lemongrass).
Neem-ul este un arbore peren specific sub-continentului indian, atat ca provenienta geografica cat si ca valoare terapeutica, culturala si istorica. Este un arbore din care totul poate fi valorificat – de la lemn la frunze, coaja, fructe si seminte. Toate acestea au proprietati antiseptice si antimicrobiene.
Fiind un bun repellent al insectelor, neem-ul este des cultivat in apropierea locuintelor pe care le fereste astfel de daunatori. In plus, vantul care bate prin coroana lui aduce in locuinte si o parte din compusii cu proprietati antiseptice, ferindu-le de bacterii si virusi.
Datorita numeroaselor sale calitati neem-ul este unul dintre arborii asupra caruia s-au facut cele mai multe cercetari stiintifice iar unii cercetatori il numesc cel mai promitator arbore al secolului 21.
INCI: MELIA/ AZADIRACHTA SEED OIL*
* nerafinat, obtinut prin presare la rece
Nota: Poate prezenta o parte solidificata, datorita pastrarii la rece.
Cum se prezinta uleiul de neem
Apectul uleiului de neem depinde de temperatura mediului exterior. Uleiul de neem se poate prezenta sub diverse forme, de la lichid la solid.
Este complet lichid la temperaturi peste 25°C. La temperaturi sub 24°C incepe sa se solidifice, devenind complet solid sub 12°C. Intre 12°C si 24°C uleiul de neem este partial solid – partial lichid. In aceasta situatie va recomandam sa-l incalziti usor pana la 40º C pentru a se lichefia complet. (Atentie! Nu depasiti aceasta temperatura deoarece azadirachtina – principiul activ al uleiului de neem – este afectata de temperaturile ridicate).
Specificatii tehnice:
- densitate relativa la 20°C: 0,908-0,934 g/l
- indice de aciditate: < 30 mg KOH/g
- indice de peroxid: < 35 meq O2/kg
- indice de saponificare: 175-210 mg KOH/g
- indice de refractie: 1,461-1,470
Compozitia de acizi grasi principali (conform specificatiilor):
Lauric acid C12:0: <1 %
Myristic acid C14:0: <3 %
Acid Palmitic C16:0: 14-19 %
Acid Stearic C18:0 14.0 – 22.0 %
Acid Oleic C18:1: 40-60 %
Acid Linoleic C18:2: 8-20 %
Acid Alpha-Linolenic C18:3 <0,8 %
Acid Arachidic C20:0: <3,5 %
Acid Eicosenoic C20:1: <3 %
Acid Behenic C22:0: <1,5 %
Acid Erucic C22:1: <0,7 %
Acid Lignoceric C24:0: <0,6 %
Proprietatile si indicatiile ULEIULUI de NEEM:
Conform numeroaselor studii efectuate asupra uleiului de neem* si a actiunii lui biologice si medicinale, s-a demonstrat ca acesta este o sursa deosebit de valoroasa pentru obtinerea de medicamente eficiente impotriva unor maladii si pentru dezvoltarea de produse industriale.
Aplicat pe piele, uleiul de neem are urmatoarele proprietati:
- antibacterian
- antifungic
- antiparazitar cutanat
- antiinflamator
- emolient si regenerant cutanat
- repelent contra tantarilor
Ajuta la refacerea pielii in caz de:
- acnee
- psoriasis
- eczema
- xeroza (piele foarte uscata)
- dermatita seboreica
- cheratoze diverse
- infestare cu scabie sau paduchi
- furunculoza
- intepaturi de insecte
Utilizarile cosmetice ale ULEIULUI de NEEM:
- se poate aplica pur, nediluat pe piele, pentru cine tolereaza mirosul; daca nu tolerati mirosul se poate adauga 1% ulei esential cu actiune sinergica (tea-tree, lavanda, rozmarin, lemongrass) – in caz de dermatita seboreica, cheratoze diverse, furunculoza, infestare cu scabie sau paduchi sau ca ulei repelent contra tantarilor. Atentie: tratamentul cu ulei de neem vine in completarea tratamentului prescris de medic si nu se substituie acestuia!
- in sapunuri naturale: 20% din cantitatea de ulei saponificat – ca adjuvant in cazul infectiilor cutanate sau in formulele de sampon solid contra matretii
- amestecat pana la 20% in compozitii cosmetice destinate pielii acneice, cu eczema sau pentru tratarea dermatitei seboreice (matreata “grasa”)
- in sampoane deja existente: se poate incorpora pana la 10% din volumul samponului pentru a preveni reaparitia dermatitei seboreice
- in produse cosmetice deja preparate pentru a le conferi din proprietatile uleiului de neem: pana la 10% raportat la volum
Utilizarile ULEIULUI de NEEM in gospodarie pentru plante si animale:
- Ca insecticid pentru plante:
Cu mult inainte de aparitia insecticidelor si fertilizatorilor industriali, produsele pe baza de ulei de neem erau folosite in satele indiene pentru a proteja si a hrani recoltele. In plus, cercetarile stiintifice incepute in deceniul 5 al sec.20, au aratat ca neemul are actiune insectifuga sau insecticida asupra a peste 300 de specii de insecte.
Solutia din ulei de neem
Pentru preventia infestarii plantelor literatura de specialitate recomanda o solutie cu 1% ulei de neem, dupa urmatoarea formula:
- 10ml ulei de neem
– 10ml sapun lichid de potasiu sau 5ml de Polysorbate 80, un dispersant agreat si in produsele farmaceutice sau alimentare
– apa calda pana la 1 litru de solutie
In caz de infestare in literatura de specialitate se recomand o solutie cu 2% – 4% ulei de neem.
Solutie cu 2% ulei de neem:
– 20ml ulei de neem
– 20ml sapun lichid de potasiu sau 10ml Polysorbate 80
– apa calda pana la 1 litru de solutie
Solutia cu 4% ulei de neem se prepara marind proportional cantitatile de ulei de neem si sapun lichid de potasiu/Polysorbate 80.
Cum se prepara solutia de neem
Una dintre cele mai frecvent recomandate metode este aceea de a dizolva sapunul lichid de potasiu in apa calda si de a adauga treptat, prin amestecare, uleiul de neem. Riscul acestei metode este ca, in cazul in care apa sau uleiul de neem nu au peste 25°C, uleiul de neem sa se cristalizeze la contactul cu apa si in consecinta sa nu se disperseze uniform in apa. Daca uleiul de neem nu este perfect emulsionat solutia va lasa o pelicula uleioasa/ceroasa pe plante.
A doua varianta, pe care o recomandam si noi, este sa se amestece mai intai sapunul lichid de potasiu cu uleiul de neem (atentie ca acesta sa fie perfect lichid), va rezulta un amestec laptos care se va dizolva mai apoi in apa calda. Aceasta metoda asigura dispersarea completa a uleiului de neem in apa.
Solutia astfel obtinuta se foloseste imediat pentru a pulveriza plantele, in special pe dosul frunzelor, stiut fiind ca acolo isi depun daunatorii ouale cel mai frecvent. (sursa: www.neemfoundation.org)
Cand se foloseste solutia de ulei de neem in gradina?
Momentul recomandat este seara, dupa apusul soarelui. Studii recente indica faptul ca azadirachtina si alte componente active ale uleiului de neem sunt fotosensibile si se degradeaza mai rapid sub actiunea razelor UV. Aplicandu-se seara se asigura un timp mai indelungat de actiune decat daca am aplica dimineata.
Cum influenteaza uleiul de neem mediul inconjurator?
Azadiractina, o componenta majora a uleiului de neem, se descompune rapid. Microbii si lumina descompun pesticidul in sol, apa si pe plante. Timpul de injumatatire al azadiractinei in sol variaza intre 3 si 44 de zile. In apa, timpul de injumatatire variaza de la 48 de minute la 4 zile. De asemenea, se descompune rapid pe frunzele plantelor; timpul de injumatatire este de 1 – 2,5 zile. Componentele ramase ale uleiului de neem sunt descompuse de microbi in majoritatea mediilor de sol si apa (sursa: Bond, C.; Buhl, K.; Stone, D. 2012. Neem Oil General Fact Sheet; National Pesticide Information Center, Oregon State University Extension Services.)
- Pentru animalele de casa:
– incorporat pana la 20% in unguente contra purecilor, capuselor si tantarilor
– incorporat pana la 10% din volum in cazul sampoanelor lichide deja existente
Date de siguranta:
– Numai pentru uz extern!
– A NU se lasa la indemana copiilor!
– A NU se inghiti!
– A se evita contactul cu ochii, gura si mucoasele!
Informatiile din aceasta fisa sunt prezentate doar in scop educational si informativ si NU constituie o baza de tratament, prevenire sau diagnostic pentru vreo problema medicala sau de sanatate. De asemenea, NU constituie vreo prescriere de vreun fel.
Pentru orice problema de sanatate va recomandam sa consultati un medic.
Aceste informatii fiind destinate scopului educational pot sa nu fie complete si reprezinta o sinteza realizata din bibliografia mentionata mai jos.
Referinte bibliografice*:
– D.P. Agrawal, Medicinal properties of Neem: New Findings, Research and Reviews: Journal of Medicinal Chemistry
– Biswas K. Et al, Biological activities and medicinal properties of neem (Azadirachta indica), Department of Physiology, Indian Institute of Chemical Biology, India CURRENT SCIENCE, VOL. 82, NO. 11, 10 June 2002
– Dua VK, Pandey AC, Raghavendra K, Gupta A, Sharma T, Dash AP. Larvicidal activity of neem oil (Azadirachta indica) formulation against mosquitoes. Malar J. 2009 Jun 8;8:124.
– Girish K.1,2,*, Shankara Bhat S., Neem – A Green Treasure, Electronic Journal of Biology, 2008, Vol. 4(3):102-111,
– Heukelbach J, Oliveira FA, Speare R. A new shampoo based on neem (Azadirachta indica) is highly effective against head lice in vitro. Parasitol Res. 2006 Sep;99(4):353-6. Epub 2006 Mar 28
– Sonalkar M .Y., Nitave S .A., Kagalkar A., Review on neem plant, World Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Studies, Volume 3, Issue 4, 590-598.
– Muthulinggam Nishan, Partiban Subramanian, Pharmacological and non pharmacological activity of Azadirachta indica (Neem) – A review, International Journal of Biosciences | IJB | Vol. 5, No. 6, p. 104-112, 2014
– National Academy of Science. Neem, a tree for solving global problems[R]. Washington, DC: NAS, 1992.
– Sharma Pankaj et al; Review on neem (azadirachta indica) : Thousand problem one solution IRJP 2011, 2(12), 97-102.
– Subbalakshmi Lokanadhan, Neem products and their agricultural applications, JBiopest, 5 (Supplementary): 72-76 (2012).
– Struempler G. Le neem, un insecticide biologique efficace.Université Paul Sabatier Auch.
– Venugopalan Santhosh Kumar, Visweswaran Navaratnam, Neem (Azadirachta indica): Prehistory to contemporary medicinal uses to humankind, Asian Pac J Trop Biomed 2013; 3(7): 505-514
– Warra A., Medicinal and Cosmetic Potential of Neem (Azadiracta Indica) Seed Oil: A Review , Department of Biochemistry, Kebbi State University of Science and Technology, PMB 1144, Aliero, Nigeria.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.