Descriere
Sarea Epsom este un ingredient natural folosit in produsele cosmetice ca exfoliant, activ cosmetic antiinflamator sau ca ingredient functional, respectiv agent de ingrosare.
Alte denumiri: sulfat de magneziu heptahidrat, sulfat de magneziu hidratat, sare amara
INCI: Magnesium Sulphate
Procedeu de obtinere: sarea Epsom este obtinuta din minerale naturale din depozitele subterane, epsomit. Purificarea se efectueaza printr-un procedeu fizic, urmat de recristalizare.
Forma de prezentare: granule translucide, de dimensiuni similare zaharului cristalin.
Proprietati
Remediu ancestral pentru detoxifierea corpului sau pentru ameliorarea durerilor musculare si a picioarelor dureroase, sarea Epsom este redescoperita astazi in Spa-uri si institute cosmetice pentru bogatia sa in magneziu biodisponibil, care ii confera proprietatea de a destinde si relaxa muschii si pielea.
Utilizata ca sare de baie sau pentru peeling (exfoliere), sarea Epsom revitalizeaza si tonifica pielea.
In mediul lichid, sarea Epsom elibereaza magneziul in apa, permitand astfel patrunderea acestuia in celule. Astfel se exercita efectul de relaxare si decontractare. Un adevarat secret al frumusetii si al starii de bine …
Functii cosmetice:
– exfoliant al celulelor moarte si regenerant al epidermului; prin folosirea regulata a sarii Epsom ca scrub, pielea redevine neteda si catifelata
– antiinflamator cutanat: calmeaza pielea iritata si inflamata
– prin folosirea topica, direct pe piele prin produsele de exfoliere sau prin bai cu sare Epsom, magneziul poate trece de bariera epidermala si este absorbit sistemic. Exista unele opinii stiintifice conform carora prin absorbtia cutanata magneziul are o mai mare biodisponibilitate decat cel absorbit pe cale gastrica, insa aceasta ipoteza nu este imbratisata in totalitate de lumea medicala. Mentionam ca Magneziul este un element indispensabil pentru buna functionare a corpului uman, fiind implicat intr-un numar de peste 300 de procese enzimatice.
Cum se foloseste sarea Epsom:
Ca ingredient cu rol exfoliant, se poate amesteca in parti egale cu uleiuri sau unturi vegetale si, eventual, cateva picaturi de ulei esential, rezultand un scrub emolient si regenerant al epidermului
In apa de baie, 150 g la o cada de apa, pentru relaxare si detensionarea muschilor incordati
Ca solutie exfolianta, cheratolitica si antirid: se foloseste o solutie de sare Epsom in concentratie de 10% (10g sare Epsom la 90g apa fierbinte), se lasa sa se raceasca si apoi se aplica pe fata; se lasa pana la 3 minute, dupa care se clateste; apoi se aplica o crema hidratanta. Pentru o eficienta sporita se poate adauga 1% acid acorbic (vitamina C) sau extract de macese standardizat cu 70% vitamina C naturala. Solutia ramasa se poate pastra cateva zile la frigider.
Utilizari cosmetice ale Sarii Epsom:
Ingrijirea pielii
Remineralizanta, sarea Epsom este o sursa bogata de magneziu si sulfati. Marimea cristalelor ii confera capacitatea de exfoliere stimulanta pentru corp si totodata blanda.
Utilizare :
Sare de baie remineralizanta,
Peeling (exfoliator) corporal.
Mod de utilizare :
Baie : 3-4 pumni de sare Epsom in apa de baie si eventual 1 lingura de ulei vegetal. Dupa baie, clatiti bine cu apa si aplicati o crema de corp.
Peeling : o data pe saptamana dupa dus, masati pielea inca umeda cu sare Epsom, prin miscari circulare, pana cand nu se mai simt cristalele de sare pe piele. Clatiti cu apa si uscati, apoi aplicati un lapte sau un ulei de corp.
Dozare:
– pana la 11% in produsele cosmetice care raman pe piele (de tipul „leave-on”)
– pana la 25% in produsele cosmetice care se clatesc de pe piele )de tipul „leave-off”).
Procentele de mai sus sunt mentionate explicit in Raportul de Siguranta emis de Cosmetic Ingredient Review Expert Panel, o asociatie profesionala internationala de referinta pentru evaluarea riscului ingredientelor cosmetice.
Date de siguranta:
A nu se lasa la indemana copiilor!
Numai pentru uz extern! A nu se ingera!
A se respecta dozajul mentionat mai sus!
Referinte bibliografice:
Epsom Salt Council. [(accesata pe 25 ianuarie 2019)]; Disponibil online:http://www.epsomsaltcouncil.org/wp-content/uploads/2015/10/report_on_absorption_of_magnesium_sulfate.pdf.
Kass L., Rosanoff A., Tanner A., Sullivan K., McAuley W., Plesset M. Effect of transdermal magnesium cream on serum and urinary magnesium levels in humans: A pilot study. PLoS ONE. 2017;
Report on Absorption of magnesium sulfate (Epsom salts) across the skin Dr RH Waring, School of Biosciences, University of Birmingham. B15 2TT, U.K. r.h.waring@bham.ac.uk
Uwe Gröber, Tanja Werner, Jürgen Vormann, and Klaus Kisters , Myth or Reality—Transdermal Magnesium?, Nutrients. 2017 Aug; 9(8): 813.
Int J Toxicol. 2018 May/Jun;37(1_suppl):47S-54S. doi: 10.1177/1091581818773355. Safety Assessment of Magnesium Sulfate as Used in Cosmetics.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.