Descriere
Despre uleiul de palmier am auzit cu totii; il regasim in majoritatea produselor alimentare procesate fiind uleiul cu cea mai mare productie la nivel mondial si cu pretul cel mai accesibil. De numele sau se leaga si acuzatiile, mai mult sau mai putin fondate, ca prin cultivarea lui se distrug habitate naturale unice in jungla indoneziana.
Il intalnim pe rafturile supermarketurilor sub forma semi-lichida sub denumirea de “ulei de palmier” si aflam ca este un ulei bun pentru prajit, dar nu ne spune nimeni ca uleiul acela banal este doar o mica fractie bogata in acid oleic (“oleina”) dintr-un ulei care detine cea mai mare bogatie de micronutrienti benefici pielii si care nu seamana deloc cu ceea ce vedem noi in magazine.
Uleiul de palmier nerafinat este rosu-portocaliu si se obtine prin presare la rece din fructul de palmier, Elaeis Guineensis. Este un produs mai greu de gasit pe rafturile magazinelor – si de aici si pretul incomparabil mai mare decat al uleiului de palmier obisnuit – nefiind un favorit al retetelor culinare din cauza faptului ca are un gust particular intens, pe care unii l-ar putea considera ca neplacut si o culoare pregnanta rosu-portocaliu. De fapt, are acelasi gust, aroma si culoare cu betacarotenul in stare pura.
Asa cum o indica si aspectul, uleiul de palmier rosu este un ulei bogat in micronutrienti, capitol la care detine niste recorduri remarcabile:
– este uleiul cu cel mai mare continut de carotenoizi. Ii regasim sub forma de alfa si beta-caroten si licopen, intr-o proportie de 10 ori mai mare decat morcovii si de 30 de ori mai mare decat rosiile
– contine vitamina E, din care peste 70% sub forma de tocotrienoli, fiind cel mai bogat in tocotrienoli dintre uleiurile vegetale. Acesta este un fapt remarcabil intrucat studii recente au demonstrat ca tocotrienolii pot avea actiune antioxidanta si de 40 – 60 ori mai mare decat tocoferolii
Datorita celor doua componente majore – carotenoizii si tocotrienolii – uleiul de palmier rosu este un ulei cu un remarcabil efect antioxidant si antiaging, similar uleiului de catina.
De asemena, uleiul de palmier rosu contine ubiquinone (dintre care cea mai importanta este coenzima Q10) si fitosteroli cu rol antiinflamator si antiaging.
Ca textura este un ulei fin care intra destul de usor in piele; dezavantajul sau major este ca pateaza orice material textil (si nu numai), cu care vine in contact.
In ceea ce priveste compozitia de acizi grasi, uleiul de palmier nerafinat contine in principal acid palmitic (cca 44%), acid oleic (cca 39%) si acid linoleic (omega 6) – cca 10%).
Beneficiile uleiului de palmier rosu, nerafinat:
Asupra pielii:
– are rol antioxidant si fotoprotector impotriva razelor UV
– actioneaza ca antiinflamator calmand iritatiile pielii; diminueaza inflamatiile si roseata asociata acestora
– promoveaza reinnoirea celulara a epidermului
– activeaza microcirculatia cutanata
– ajuta la cicatrizarea ranilor, fapt datorat continutului ridicat de carotenoizi
– in cazul acneii, diminueaza inflamatia si prin continutul de carotenoizi, precursori ai retinolului, promoveaza exfolierea si reinnoirea celulara, diminuand dimensiunea leziunilor acneice (“cosurilor”)
Asupra parului: uleiul de palmier rosu stimuleaza cresterea firului de par si contribuie la o hidratare normala a acestuia, asigurandu-i elasticitatea. Acest fapt se datoreaza carotenoizilor care au rolul de a promova diferentierea celulara la nivelul foliculului pilos (“radacina” firlui de par) – adica de a face sa creasca firul de par – si acidului linoleic care are rolul de a preveni ruperea acestuia.
Cum se foloseste uleiul de palmier rosu?
Se utilizeaza in productia de sapun natural. Pe langa principiile active continute, uleiul de palmier rosu confera acestuia si o placuta culoare galben-portocaliu.
De asemena, se poate folosi ca atare, insa cu prudenta intrucat pateaza tesaturile, sau se poate incorpora in orice emulsie cosmetica. Singura limita pentru utilizarea lui este cea impusa de culoarea pe care o genereaza. Aspectul emulsiilor poate fi imbunatatit adaugand dioxid de titan sau pigmentul alb sidef.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.