Descriere
Portocalul este remarcabil din punctul de vedere al aromaterapiei intrucat orice parte este utilizata pentru obtinerea de ulei esential. Din frunze se obtine „petit grain” unul din cele mai importante uleiuri esentiale in aromaterapie. Din florile placut mirositoare se obtine uleiul esential de neroli iar din coaja portocalelor se obtine uleiul esential de portocala. Peste 90% din uleiul esential este reprezentat de d-limonene, un puternic constituent antiseptic.
INCI: CITRUS AURANTIUM DULCIS OIL
Produs in Italia din culturi locale, intr-o companie cu peste 80 de ani de experienta in distilarea uleiurilor esentiale.
Portocalul se presupune ca este originar din sudul Chinei, nord-estul Indiei si sud-estul Asiei iar primele culturi dateaza din jurul anilor 2500 i.Hr. in China. In Europa, citricele – printre care si portocalul amar introdus in Italia de primii cruciati in sec al XI-lea – au fost cultivate in sud pentru proprietatile lor medicinale; portocalul dulce a ramas necunoscut pana catre sfarsitul sec al XV-lea sau inceputul sec al XVI lea cand negustorii italieni si portughezi (de la care deriva dealtfel si denumirea de portocala) au adus portocalii in zona mediteraneana. Mult timp a fost considerat un produs de lux iar oamenii cu stare cultivau portocalii in sere speciale denumite oranjerii. Exploratorii spanioli au fost cei care au introdus portocalul dulce pe continentul american.
Beneficii
- efect antiageing
- ajuta in reintinerirea pielii si combaterea ridurilor
- ajuta in cuperoza (vene proeminente)
- calmeaza tensiunile nervoase si anxietatea
- stimulant general – simpla inhalare diminueaza senzatia de oboseala
- sedativ
- ajuta in diminuarea crampelor musculare
- drenant – favorizeaza eliminarea apei din tesuturi si contribuie la reducerea edemelor
- util in alopecie
- ajuta in cazul problemelor orale: carii dentare, miros neplacut al respiratiei, gingivite, sensibilitate a gingiilor
Portocala are proprietati de reintinerire datorita complexului de bioflavonoide ce ajuta in tonifierea capilarelor, venelor si a sistemului vascular. Vitaminele B si C contribuie de asemenea la mentinerea sanatatii pielii iar continutul bogat de minerale este de ajutor in pastrarea unei stari generale de sanatate.
Sinergii: se combina bine cu uleiurile esentiale de geranium, lavanda, lamaie sau rozmarin.
Utilizari
In cosmetica:
- creme si lotiuni anticelulitice
- preparate topice pentru slabire si remodelare corporala
- ulei pentru masaj de drenare a limfei
- produse pentru ingrijirea tenului gras sau inflamat
- produse pentru ingrijirea tenului matur
- pasta de dinti
- apa de gura
- pentru parfumarea sapunurilor naturale
Dozaj: 0,1% – 1,5%
In aromaterapie:
- masaj cu ulei vegetal (de ex. ulei de migdale dulci) in care s-a adaugat ulei esential de portocala
Dozare:
- pentru masaj: 2 – 4 picaturi de ulei esential diluat in 10ml de ulei vegetal
- in lampa odorizanta: 1-4 picaturi de ulei esential la 10ml apa
Date de siguranta
Anumiti compusi naturali prezenti in acest ulei esential pot prezenta un risc de alergie pentru anumite persoane sensibile atunci cand utilizeaza compozitii cosmetice in care acesta a fost introdus (conform Regulamentului (CE) Nr. 1223/2009, Anexa III): Citral, Limonene
Fiind un ulei esential cu potential fotosensibilizant, NU este recomandata expunerea la soare dupa aplicarea produselor in care acesta este incorporat.
Ca toate uleiurile esentiale, niciodata NU se foloseste nediluat.
A NU se lasa la indemana copiilor!
A se evita contactul cu ochii si mucoasele!
Inainte de a folosi un ulei esential in aplicatii cutanate, realizati intotdeauna un mic test pe partea interioara a antebratului, dupa ce in prealabil ati diluat uleiul esential intr-o baza corespunzatoare scopului propus.
Informatiile din aceasta fisa sunt prezentate doar in scop educational si informativ si NU constituie o baza de tratament, prevenire sau diagnostic pentru vreo problema medicala sau de sanatate. De asemenea, NU constituie vreo prescriere de vreun fel.
Pentru orice problema de sanatate va recomandam sa consultati un medic.
Aceste informatii fiind destinate scopului educational pot sa nu fie complete si reprezinta o sinteza realizata din bibliografia mentionata mai jos.
Referinte bibliografice:
Fise specificatii producator/furnizor
Dr. Jean Valnet – Aromaterapia (2003)
Daniéle Ryman – Secrets of youth & beauty–aromatherapy for natural rejuvenation (2007)
Ikhlas A. Khan, Ehab A. Abourashed – Leung’s Encyclopedia of Common Natural Ingredients used in food, drugs and cosmetics (2010)
Recenzii
Nu există recenzii până acum.