Descriere
Extract glicerinic concentrat din coaja de salcie alba (Salix Alba); sursa de acid salicilic (beta hidroxi acid – BHA) natural.
INCI: Glycerin, Aqua, Salix Alba Bark Extract, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, Benzyl Alcohol
Raportul planta/extract: 1:2
Salcia alba este o planta simbol a umanitatii. Pe intreg teritoriul Europei si in China, extractul de salcie alba a fost folosit inca din perioada antica pentru a trata diverse afectiuni, cele mai frecvente fiind durerile cronice, inflamatiile si febra.
Secretul salciei albe consta in principalul ei compus bioactiv, salicina, din care ulterior s-a obtinut acidul salicilic, a carui aparitie a determinat o revolutie in medicina si farmacologia moderna. Salicina consumata intern este convertita in acid salicilic in sistemul digestiv, sub actiunea unor enzime specifice.
Aplicata pe piele, nu este inca stabilit daca salicina poate fi sau nu convertita in acid salicilic, de aceea aceste doua substante nu au efecte identice, insa in multe privinte salicina are efecte cel putin la fel de importante ca ale acidului salicilic, fara a avea efectele secundare ale acestuia!
Ceea ce se stie insa sigur este faptul ca salicina aplicata topic (extern) are efect antiinflamator, antioxidant, reduce dimensiunea porilor si contribuie atat la imbunatatirea texturii pielii cat si la nivelul ei de hidratare.
De asemenea, salicina reduce petele pigmentare, protejeaza impotriva actiunii radiatiilor UV, normalizeaza secretia de sebum si inhiba proliferarea bacteriei P. Acnes, care este la originea acneei.
Salcia alba si-a pierdut din importanta odata cu producerea acidului salicilic sintetic si aparitia aspirinei. Din fericire, cercetarile ultimilor 20 de ani au readus-o in atentie, stabilindu-se ca extractul de salcie alba in general si salicina in mod special au efecte asemanataoare acidului salicilic sintetic (uneori chiar mai bune, cum este efectul antiinflamator), dar fara a avea efectele adverse asociate salicitatilor de sinteza.
Proprietati si indicatii
Asa cum mentionam mai sus, extractul de salcie alba are efect antiinflamator. La aceasta calitate contribuie atat salicina cat si alti compusi, precum polifenolii, in mod special flavonoidele si taninii, doua tipuri de polifenoli de mare utilitate in cosmetica.
Actiunea antiinflamatoare a extractului de salcie se desfasoara prin doua mecanisme: pe de o parte inhiba o enzima ce produce prostaglandinele ce determina inflamatia, iar pe de alta parte diminueaza expresia altor molecule-semnal pro-inflamatorii, denumite citokine.
Taninii din salcie au proprietati astringente si contribuie la reducerea dimensiunii porilor. In acelasi timp stimuleaza sinteza de colagen si elastina, facand pielea mai ferma si imbunatatindu-i aspectul.
De asemenea, taninii au si actiune antialergica, in special in dermatita de contact sau in eczeme.
Extractul de salcie alba are si afect antioxidant, determinand cresterea nivelului de GSH, o forma de glutathiona (un antioxidant). Aceasta protejeaza lipidele pielii impotriva oxidarii produse de radicalii liberi. Prin acest mecanism, are si efect anti-aging, diminuand impactul radiatiilor UV asupra pielii.
Intr-un studiu realizat in 2010 (Gopaul R.,. Knaggs H.E,. Lephart J.F,. Holley K.C, and. Gibson E.M, “An evaluation of the effect of a topical product containing salicin on the visible signs of human skin aging,” J.Cosmet. Dermatol., vol. 9, issue 3, pp. 196-201, September 2010.), aplicarea cutanata a unei creme continand 0,5% salicina a dus la reducerea vizibila a imbatranirii cutanate. Crema a redus dimensiunea porilor si a ridurilor, a redus pigmentatia si a imbunatatit fermitatea pielii, luminozitatea tenului, precum si textura pielii facand-o mai catifelata.
Intr-un alt studiu din 2011 ce viza expresia genelor responsabile de imbatranirea pielii, aplicarea unui produs cu 0,5% salicina a generat rezultate foarte bune. Produsul a contribuit la expresia genelor implicate in structura pielii, in buna hidratare a pielii, in pigmentarea si diferentierea celulara (expresia genelor este procesul prin care informatia de pe o gena este folosita pentru a sintetiza un produs functional – o proteina sau molecula ARN).
De asemenea salicina a crescut numarul genelor implicate in producerea acidului hialuronic. Acidul hialuronic este o componenta a tesutului conjunctiv care are un rol important in hidratarea si fermitatea pielii. Este un compus care retine moleculele de apa. Asadar, crescand nivelul de acid hialuronic in piele aceasta va fi mai bine hidratata si mai elastica. Acelasi studiu a stabilitt si ca salicina determina scaderea enzimelor ce duc la degradarea colagenului.
Indicatii:
- produse pentru ingrijirea pielii afectate de cuperoza
- produse antirid
- produse antiacneice
- produse antiaging
- produse pentru ingrijirea pielii sensibile cu iritatii, dermatita de contact sau eczema
Forma de prezentare: lichid maro-Bordeaux
Dozaj: 2,5% – 5%
Precautii in utilizare:
Trebuie avut in vedere ca folosirea excesiva a produselor ce contin acid salicilic pot fotosensibiliza pielea, avand in vedere ca dizolva practic stratul superior al pielii compus din celule moarte. Asadar nu se recomanda folosirea acestor produse pe timpul verii sau oricand inainte de expunerea la soare!
De asemenea, produsele ce contin acid salicilic nu se recomanda a se folosi impreuna cu alte exfoliante!
Date de siguranta:
- A nu se folosi in produsele destinate copiilor! A nu se lasa la indemana copiilor!
- Contraindicat persoanelor cu alergie la acid salicilic sau la aspirina!
- Evitati expunerea la soare imediat dupa folosirea unor produse ce contin acid salicilic!
- Uz extern!
Nota: Informatiile din aceasta fisa sunt prezentate doar in scop educational si informativ si NU constituie o baza de tratament, prevenire sau diagnostic pentru vreo problema medicala sau de sanatate. De asemenea, NU constituie vreo prescriere de vreun fel. Pentru orice problema de sanatate va recomandam sa consultati un medic. Aceste informatii fiind destinate scopului educational pot sa nu fie complete si reprezinta o sinteza realizata din bibliografia mentionata mai jos.
Referinte bibliografice:
Gopaul R.,. Knaggs H.E,. Lephart J.F,. Holley K.C, and. Gibson E.M, “An evaluation of the effect of a topical product containing salicin on the visible signs of human skin aging,” J.Cosmet. Dermatol., vol. 9, issue 3, pp. 196-201, September 2010.
Highfield E.S. and. Kemper K.J, “White Willow Bark [Salix alba],” The Longwood Herbal Task Force and The Center for Holistic Pediatric Education and Research, pp. 1-12, July 1999.
Khayyal M.T., El-Ghazalyb M.A., Abdallah D.M. , Okpanyic S.M., Kelberc O., Weiser D., “Mechanisms involved in the anti-inflammatory effect of a standardized willow bark extract,” Arzneimittelforschung Drug Research, vol. 55, issue 11, pp.677-687, 2005.
Levy L.L., Emer L., “Emotional benefit of cosmetic camouflage in the treatment of facial skin conditions: personal experience and review,” Clin Cosmet Investig Dermatol., vol. 5, pp. 173-182, 2012.
“Willow Bark,” Information about Herbs, Botanicals, and Other Products, Memorial Sloan Kettering Cancer Center, Integrative Medicine.
A. Svobodová, J. Psotová, and D. Walterová, “Natural Phenolics in the Prevention of UV- induced Skin Damage: A Review,” Biomed. Papers, vol. 147, issue 2, pp. 137–145, 2003.
J. Vlachojannis, F. Majora, and S. Chrubasik, “Willow Species and Aspirin: Different Mechanisms of Actions,” Phytotherapy Research, vol. 25, pp. 1102-1104, 2011.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.