Descriere
Mentolul este principalul constituent al uleiului esential de menta, avand un miros intens placut si racoritor. De altfel, cele mai multe din proprietatile atribuite uleiului esential de menta sunt datorate mentolului.
Mentolul are efecte revigorante asupra starii generale, detensionante in cazul durerilor musculare, racoritoare si antipruritice pentru pielea intacta. De asemenea, calmeaza durerile si mancarimile asociate intepaturilor de insecte si usureaza senzatia de picioare grele. In farmacologie se foloseste si pentru calitatile sale de a usura respiratia si de a desfunda nasul.
Extern se foloseste in uleiuri sau unguente de masaj detensionant si pentru calmarea durerilor de cap sau musculare, in balsamuri, in solutii dezodorizante pentru picioare, in aftershave, in geluri racoritoare sau produse destinate picioarelor “grele” sau umflate. Se poate folosi si in produsele de ingrijire orala pentru efectul racoritor si dezodorizant.
INCI: Menthol
Forma de prezentare: cristale solide translucide obtinute prin condensarea si separarea cristalelor formate din uleiul esential de menta.
Solubilitate: solubil in uleiuri si alcool, insolubil in apa. Pentru a se dizolva in ulei, cristalele de mentol trebuie incalzite la 40°C.
La ce puteti utiliza mentolul:
- in uleiuri de masaj cu rol detensionant si racoritor
- in uleiuri si geluri racoritoare si calmante pentru picioare obosite
- in produse si lotiuni dupa ras
- in produse dezodorizante pentru picioare
- in produse calmante destinate ingrijirii pielii in cazul intepaturilor de insecte
- in parfumuri sau lotiuni destinate indepartarii insectelor
- in produse destinate ingrijirii orale: pasta de dinti, apa de gura
Dozare:
- 0,1 – 1% in produse ce se folosesc regulat (ex: aftershave, sapun, sampon, apa de gura, pasta de dinti etc)
- pana la 5% pentru produse cu aplicare locala (produse de masaj, produse dezodorizante etc).
Cum se lucreaza cu mentolul:
- cristalele de mentol se dizolva in ulei vegetal incalzit la 40°C; in aceasta varianta se pot folosi in toate produsele care contin si o faza “grasa”: unguente, alifii, uleiuri de masaj, emulsii. In emulsii este de preferat sa se dizolve in prealabil in ulei si apoi sa se introduca in emulsie in faza de racire.
- pentru produsele fara o faza grasa, cristalele de mentol se dizolva in prealabil in alcool (ex: apa de gura, geluri, lotiuni calmante, pasta de dinti)
Modalitate de pastrare: in recipient inchis etans, in loc racoros si uscat.
Date de siguranta:
- uz extern
- a nu se inghiti, a nu se inhala direct din recipient
- a se evita contactul cu ochii
- a nu se utiliza ca atare pe piele
- inainte de utilizarea unui preparat cosmetic ce contine mentol este indicat sa se faca un test de tolerantă în pliul cotului, cu cel putin 24 de ore inainte de aplicare
- este interzisă utilizarea la copiii mai mici de 2 ani iar pentru copiii intre 2 – 4 ani nu este recomandata utilizarea mentolului (conform raportului EMA, a se vedea bibliografia de mai jos)
- a nu se utiliza de catre persoanele cu epilepsie au care au o contraindicatie medicala la mentol
- nu este recomandata folosirea in perioada sarcinii si alaptarii
- a nu se utiliza pe leziuni sau rani deschise
Nota:
Informatiile din aceasta fisa sunt prezentate doar in scop educational si informativ si NU constituie o baza de tratament, prevenire sau diagnostic pentru vreo problema medicala sau de sanatate. De asemenea, NU constituie vreo prescriere de vreun fel.
Pentru orice problema de sanatate va recomandam sa consultati un medic. Aceste informatii fiind destinate scopului educational pot sa nu fie complete si reprezinta o sinteza realizata din bibliografia mentionata mai jos.
Retete propuse:
Formula 2 – Ulei de masaj relaxant cu mentol, arnica si centella asiatica
Bibliografie selectiva
European Medicines Agency Evaluation of Medicines for Human Use (EMA), 31 October 2007 Doc. Ref. EMEA/HMPC/349466/2006 Committee on herbalmedicinal products (HMPC) – Final community herbal monograph on mentha x piperita L. aetheroleum
Farco JA, Grundmann O., Menthol–pharmacology of an important naturally medicinal „cool”.Mini Rev Med Chem. 2013 Jan;13(1):124-31.
Juergens UR, Stöber M, Vetter H., The anti-inflammatory activity of L-menthol compared to mint oil in human monocytes in vitro: a novel perspective for its therapeutic use in inflammatory diseases., Eur J Med Res. 1998 Dec 16;3(12):539-45.
http://www.druglib.com/activeingredient/menthol/
Recenzii
Nu există recenzii până acum.