Descriere
UNT de SHEA nerafinat, Fairtrade, obtinut prin presare la rece intr-o cooperativa formata din peste 100 femei din zona de nord a Ghanei, din miezul nucilor de shea avand ca provenienta arborii de shea din vegetatia spontana.
Daca pana in urma cu cativa ani nucile de shea erau prelucrate utilizandu-se metode traditionale, ce implicau o procesare termica, in prezent comunitatea si-a achizitionat echipamente moderne ce permit procesarea prin presare la rece !
Untul de shea astfel obtinut îşi păstrează neafectat întregul conţinut de acizi graşi şi constituenţi activi precum şi culoarea şi mirosul specific, cu aromă „plină” de nuci. Este fin, cremos şi are o textură total diferită de cea a untului de shea rafinat. Este mai moale, se întinde mult mai uşor şi chiar dacă este folosit în cantitate mai mare odată, nu devine uleios ci îşi păstrează textura cremoasă.
Produs disponibil si in cantitati mai mari, click aici.
INCI: Butyrospermum parkii butter*
*ingredient obtinut din miezul nucilor de shea avand ca provenienta arborii de shea din vegetatia spontana a Ghanei
Tara de origine: Ghana
- specificatiile fizico-chimice atestate prin buletinul de analiza confirma ca este un produs de calitate superioara
- este obtinut din miezul nucilor de shea avand ca provenienta arborii de shea din vegetatia spontana a Ghanei
- textura incredibil de fina si cremoasa
Pe piata exista multe sortimente de unt de shea nerafinat; cunoastem bine ofertele producatorilor/distribuitorilor si calitatile fizico-chimice aferente diverselor sortimente de unt de shea nerafinat si de aceea avem convingerea ca nu toti comerciantii au in vedere considerente de ordin calitativ in selectarea produsului, ci primeaza exclusiv elementul de cost.
In ceea ce ne priveste, putem afirma ca gasirea unui sortiment de calitate pentru un astfel de produs a insemnat o indelungata perioada de cautari iar singurul criteriu de selectie pe care l-am avut in vedere a fost calitatea, desi am avut posibilitatea de a alege oferte mult mai ieftine.
Untul de shea nerafinat pe care vi-l propunem este obtinut in mod traditional intr-o cooperativa formata din peste 100 femei din zona de nord a Ghanei. Nucile de shea sunt recoltate din zone salbatice si procesate utilizand exclusiv procedee traditionale, specifice acelei comunitati.
Acest unt de shea este o incantare deopotriva pentru ochi si miros, pe langa culoarea specifica captivand si prin aroma „plina” de nuci. Este fin, cremos si are o textura total diferita de cea a untului de shea rafinat. Este mai moale, se intinde mult mai usor si chiar daca este folosit in cantitate mai mare odata, nu devine uleios ci isi pastreaza textura cremoasa.
Desi patrunde surprinzator de repede in piele este un filmogen de exceptie, creeaza la nivelul pielii o bariera de protectie ce pastreaza pielea hidratata si fina, redandu-i supletea si elasticitatea fara a lasa o pelicula grasa sau uleioasa.
Cand am folosit pentru prima data untul de shea in varianta rafinata am crezut ca „mai bine de atat nu se poate”. Si totusi, …. se poate !
Avem convingerea ca dupa ce veti utiliza si dv. acest produs veti aprecia alegerea facuta !
Untul de Shea este un ingredient pretios utilizat in produsele cosmetice naturale. Calitatile sale speciale il fac deosebit de cautat atat in zonele de provenienta (Africa Centrala si de Vest) cat si in cele mai pretentioase saloane de înfrumuseţare din intreaga lume. In Africa, tinutul lui de provenienta, este utilizat in mod traditional pentru proprietăţile sale de hidratare, de protectie si conditionare a pielii si a părului afectate sau deteriorate de soare, vant si alti factori externi.
Untul de shea este produs de arborele de Karité, un arbore ce creste in mod spontan in savana africana avand o durata de viata de pana la 3 secole. Incepe sa produca fructe dupa 15 ani, ajunge la maturitate in jurul varstei de 25-30 ani iar perioada de maxima productivitate este intre 50-100 ani, ceea ce constituie principalul inconvenient in cultivarea sa.
Acest arbore produce fructe asemanatoare cu fructul de avocado, dar mai mici. Pentru obtinerea untului de shea pulpa fructelor este inlaturata iar nucile sunt sparte si zdrobite. Pasta obtinuta este supusa unui proces de purificare prin metode traditionale, dupa retete perfectionate de familiile de producatori de-a lungul mai multor generatii. Untul de shea astfel purificat are o consistenta cremoasa si o culoare galbuie.
Compozitia untului de shea cuprinde cinci principali acizi grasi: palmitic, stearic, oleic, linoleic si arahidic. Dintre acestia predominanti sunt acidul stearic si acidul oleic. Proportia relativa dintre acesti doi acizi grasi confera consistenta untului de shea. Continutul ridicat de acid stearic da o consistenta mai solida, in timp ce procentul de acid oleic determina cat de moale este untul de shea in functie de variatiile de temperatura.
Proprietatile si indicatiile UNTULUI de SHEA:
UNTUL de SHEA este folosit pentru a proteja pielea si parul de factorii externi, de soare si de radiatiile UV si pentru a elimina iritatiile superficiale ale pielii. In medicina traditionala a diferitelor culturi din Africa este folosit impotriva dermatitei, dermatozelor, eczemelor.
Aceste calitati se datoreaza compozitiei sale particulare formata din:
- acizi grasi (dintre care predomina acidul oleic, stearic si linoleic) carora untul de shea le datoreaza proprietatile sale speciale: acelea de a pastra hidratarea pielii formand la suprafata acesteia un film protector, de a catifela si a mentine elasticitatea pielii, diminuand inflamatiile si iritatiile
- un procent semnificativ (intre 4% si 9%) de nesaponificabile.
Acestea sunt componente ale grasimilor si uleiurilor care in contact cu hidroxidul de sodiu nu isi schimba compozitia (nu formeaza sapun) si isi pastreaza proprietatile nutritive si de hidratare. In cazul untului de shea acestea constau in:
- fitosteroli, dintre care cel mai important acidul cinamic care actioneaza ca factor de protectie UV natural si care face ca untul de shea sa reduca iritatiile si roseata pielii cauzate de expunerea la soare
- polifenoli, dintre care cei mai importanti sunt tocoferolii (vitamina E naturala) care au actiune anti-inflamatoare si calmanta asupra pielii, ajuta la mentinerea elasticitatii acesteia si care actioneaza ca antioxidanti naturali pentru piele si in acelasi timp protejeaza untul in sine de oxidare (rancezire)
- alantoina, desi prezenta in cantitati mici, aceasta componenta il face sa protejeze pielea de factorii externi si sa contribuie la regenerarea pielii si cicatrizarea ranilor
Culoare: galbuie
Textura: fina, cremoasa
Miros: specific, pregnant, aroma „plina” de nuci
Fotografia atasata este cea a produsului aflat in magazin.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.