Descriere
Uleiul esential de anason (Pimpinella Anisum, fam. Umbelliferae sau Apiaceae) este apreciat in aromaterapie atat pentru parfumul sau cald, invaluitor si stimulant, cat si pentru proprietatile sale asupra corpului si a mintii.
Este un ulei esential deopotriva relaxant si stimulant al sistemului nervos si al musculaturii netede, relaxant al musculaturii cailor respiratorii superioare, calmeaza tusea si are efect secretolitic si antispasmodic.
Asupra pielii exercita actiune antioxidanta, de stimulare a microcirculatiei cutanate, imbunatateste tonusul si aspectul tenului matur datorita unor compusi cu actiune asemanatoare cu cea a estrogenului.
INCI: Pimpinella Anisum seed oil
Anasonul (denumit si anasonul verde, spre a fi deosebit de anasonul stelat), este o planta anuala originara din Bazinul Mediteranean si zona Orientului Mijlociu si care creste pana la cca 60-80 cm. Este caracterizata de flori mici si albe, puternic aromate, cu fructele (care sunt totodata si seminte) mici de forma ovala si de culoare maro-inchis.
Fructele au miros specific de anetol, un compus aromatic prezent in uleiul esential care se obtine din aceste fructe prin distilare la aburi.
Beneficii
Anasonul este utilizat inca din Antichitate atat in scopuri alimentare, datorita aromei sale specifice si a faptului ca anetolul are o putere de indulcire de 13 ori mai mare decat zaharoza, cat si in scopuri terapeutice. De-a lungul timpului anasonul a fost un remediu popular utilizat in dispepsii, flatulenta, digestie lenta, ca expectorant in tuse, sau pentru a calma durerile menstruale. In medicina traditionala indiana fructele de anason sunt folosite pentru efectul lor antiseptic, stomahic, carminativ, pentru a preveni colicile, crizele de isterie sau convulsiile.
Ce contine uleiul esential de anason?
Conform European Pharmacopeia 7th Ed., acesta contine: trans-anetol intre 87 – 94%, estragol intre 0,5 – 5%, anisaldehida intre 0,1 – 1,4%, linalool <1,5% , alpha-terpineol <1,2%, cis-anetol intre 0,1 – 0,4%.
Utilizari
In aromaterapie:
– uleiul esential de anason se foloseste pentru inhalatii in caz de tuse, raceli comune etc
– in uleiuri de masaj pentru relaxarea musculaturii
– in amestecuri pentru odorizarea incaperilor
In cosmetica:
– ca parfumant in sapunuri naturale; se adauga dupa formarea emulsiei, inainte de turnarea in forme a sapunului
– ca ingredient activ cu rol lipolitic in produsele de remodelare corporala, datorita efectului drenant
– ca ingredient cosmetic in parfurmuri naturale atat feminine cat si masculine
– ca ingredient activ cu rol antioxidant si de tonifiere a pielii mature in uleiuri faciale si corporale, emulsii sau in produse anhidre; in acest caz se adauga la sfarsitul prepararii, cand preparatul este la temperatura camerei.
Dozare: max. 1,75% (conform indicatiilor lui Robert Tisserand si Rodney Young din cartea Essential Oil Safety, ed a 2-a, editura Churchill Livingstone Elsevier, 2014, pag.197).
Atentionare
Anumiti compusi naturali prezenti in acest ulei esential pot prezenta un risc de alergie pentru anumite persoane sensibile atunci cand utilizeaza compozitii cosmetice in care acesta a fost introdus (conform Amendamentului 7 al Directivei Europene referitoare la produsele cosmetice 2003/15/CE): Limonene
Date de siguranta
Numai pentru uz extern! A nu se ingera!
A nu se lasa la indemana copiilor!
A se evita contactul cu ochii!
Uleiul esential de anason nu trebuie folosit pentru copiii sub 12 ani si nici de catre femeile gravide sau cele care alapteaza. De asemenea, este contraindicat persoanelor care au suferit sau au in istoricul familial antecedente de cancer mamar sau genital, din cauza compusilor cu efect asemanator estrogenului.
Uleiul esential este contraindicat persoanelor cu alergii la plante din familia Umbeliferae.
Nu se aplica ca atare pe piele, adica nediluat, intrucat poate provoca reactii de sensibilizare sau alergii.
Nu se foloseste concomitent cu tratamentele cu anticoagulante!
Inainte de a folosi un ulei esential in aplicatii cutanate, realizati intotdeauna un mic test pe partea interioara a antebratului, dupa ce in prealabil ati diluat uleiul esential intr-un baza corespunzatoare scopului propus. Realizati acest test cu 24h inainte de a utiliza uleiul esential.
Informatiile din aceasta fisa sunt prezentate doar in scop educational si informativ si NU constituie o baza de tratament, prevenire sau diagnostic pentru vreo problema medicala sau de sanatate. De asemenea, NU constituie vreo prescriere de vreun fel.
Pentru orice problema de sanatate va recomandam sa consultati un medic.
Aceste informatii fiind destinate scopului educational pot sa nu fie complete si reprezinta o sinteza realizata din bibliografia mentionata mai jos.
Referinte bibliografice
Fise specificatii producator
EMEA/HMPC/321181/2012 Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) Assessment report on Pimpinella anisum L., fructus and Pimpinella anisum L., aetheroleum
Boskabady MH, Ramazani-Assari M. Relaxant effect of Pimpinella anisum on isolated guinea pig tracheal chains and its possible mechanism(s). J Ethnopharmacol 2001; 74(1): 83-88.
Czygan FC. Anis (Anisi fructus DAB 10) – Pimpinella anisum L. Z Phytotherapie 1992; 13: 101-106
Gilligan NP. The palliation of nausea in hospice and palliative care patients with essential oils of Pimpinella anisum (aniseed), Foeniculum vulgare var. dulce (sweet fennel), Anthemis nobilis (Roman chamomile) and Mentha x piperita (peppermint). Int J Aromather 2005; 15(4): 163- 167.
Gosselin, R.E., R.P. Smith, H.C. Hodge. Clinical Toxicology of Commercial Products. 5th ed. Baltimore: Williams and Wilkins, 1984., p. II-230
Heck AM, DeWitt BA, Lukes AL. Potential interactions between alternative therapies and warfarin.AmJ Health Syst Pharm. 2000 Jul 1;57(13):1221-7Farag R, Daw Z, Abo-Raya S. Influence of some spice essential oils on A. parasiticus growth and production of aflatoxins in a synthetic medium. J Food Sci 1989, 54: 74-76.
Hammer, A., Carson, C.F.and Riley, T.V. (1999) Antimicrobial Activity of Essential Oils and Other Plant Extracts. Journal of Applied Microbiology, 86, 985-990Orav A, Mosaffa-Jahromi M, Lankarani KB, Pasalar M., Suleiman A, Ali-Mohammed T. Efficacyand safety of enteric coated capsules of anise oil to treat irritable bowel syndrome. Journal of Ethnopharmacology, 2016
Nam Hyeon Kang,; Sulagna Mukherjee,; Taesun Min,; Sun Chul Kang,; Jong Won Yun Trans-anethole ameliorates obesity via induction of browning in white adipocytes and activation of brown adipocytes. Biochimie vol.151, 8-2018, pag 1-3
Pourgholami MH, Majizoob S, Javadi M, Kamalinejad M, Fanaee GH, Sayyah M. The fruit essential oil of Pimpinella anisum exerts anticonvulsivant effects in mice. J Ethnopharmacol 1999, 66: 211-215.
Raal A, Arak E. Essential oil composition of Pimpinella anisum fruits from various European countries. Nat Prod Res 2008; 22(3): 227-232.
Rajeshwari CU, Abirami M, Andallu B. In vitro and in vivo antioxidant potential of aniseeds (Pimpinella anisum). Asian J Exp Biol Sci 2011;2(1): 80-89.
Surmaghi MH. Medicinal plants and phytotherapy. Tehran: Donyay Taghziah Press; 2010, p. 58-69. Therapeut. Pages 245-264
Van DongenK, Leusink The action of opium-alkaloids and expectorants on the ciliary movements in the air passages. Arch Int Pharmacodyn 1953;93:261-76. 150
Recenzii
Nu există recenzii până acum.