Descriere
Lavanda este originara din Persia si bazinul Mediteranei. Altitudinea inalta (700-1400m) combinata cu terenul stancos ofera plantei conditii propice pentru dezvoltare si inflorire, fiind comuna in sudul Frantei – Provence, Italia, Dalmatia.
Este o varietate de lavanda cu un miros particular, delicat si suav, provenita din Italia, zona masivului Monte Bianco (Mont Blanc). Este un tip de ulei esential destinat compozitiilor cosmetice, sapunurilor si parfumeriei fine. Din testele noastre mirosul rezista foarte bine in sapunurile produse la rece.
INCI: Lavandula Angustifolia Oil
Produs in Italia din culturi locale, intr-o companie cu peste 80 de ani de experienta in distilarea uleiurilor esentiale.
Continut in acetat de linalil (conform buletinului de analiza, analiza gaz cromatograf): 36,50%
Beneficii:
- Ajuta in vindecarea arsurilor
- Ajuta in vindecarea ranilor
- Antiseptic
- Bactericid, ajuta in tratarea acneii
- Calmeaza alergiile
- Anti-inflamator
- Fungicid
- Calmant, sedativ
- Tonic cardiac
- Confera stralucire parului
Lavanda a fost utilizata deopotriva in medicina si pentru proprietatile sale parfumante din cele mai vechi timpuri. Romanii aveau bai in care infuzau planta – numele sau provine dealtfel din latinescul “lavare” ce inseamna “a spala”.
Calitatea uleiului esential depinde foarte tare de tipul solului si climatul in care a crescut planta.
Exista cateva varietati diferite de lavanda, distingandu-se Lavandula angustifolia, Lavandula vera si Lavandula spica. Ultima varietate cunoscuta ca lavanda-mare sau aspicul (spike sau Old English lavander) creste la malul marii pana la altitudinea de 500-600m si produce uleiul esential de aspic.
Lavanda este minunata in tratamentele de infrumusetare si relaxare – cateva picaturi adaugate in baie pot reface starea de spirit in stari de oboseala si stres. Poate fi utilizata impreuna cu feniculul intr-un ulei de masaj pentru combatarea celulitei. Confera stralucire parului si este extraordinara in preparatele pentru acnee avand proprietati de normalizare a secretiei de sebum. Uleiul esential de lavanda are atat de multe utilizari incat este de dorit a avea tot timpul la indemana o sticluta cu acest ulei esential.
Alte aplicatii si utilizari:
Studii efectuate inca din anii 20 ai secolului trecut asupra actiunii bactericide a lavandei au demonstrat ca in doza de 4,5%, uleiul esential de lavanda omoara bacilul Eberth (al tifoidei) si stafilococul. In doza de 5% distruge bacilul Loeffler (al difteriei).
De asemenea, uleiul esential de lavanda omoara bacilul tuberculozei in doza de 0,2 ‰ (profesorii Courmont, Morel si Bay, 1928). Aburii distrug pneumococul si streptococul hemolitic in 12-24 ore.
Esenta de levantica are proprietati antiveninoase binecunoscute de unii vanatori din Franta. In Alpi, cand cainii le sunt muscati de vipere, vanatorii culeg levantica, o sfarama si freaca locul muscaturii.
Date de siguranta
Anumiti compusi naturali prezenti in acest ulei esential pot prezenta un risc de alergie pentru anumite persoane sensibile atunci cand utilizeaza compozitii cosmetice in care acesta a fost introdus (conform Regulamentului (CE) Nr. 1223/2009, Anexa III): Linalool, Limonene
Uz extern. Ca toate uleiurile esentiale, niciodata NU se foloseste nediluat.
A nu se lasa la indemana copiilor!
A se evita contactul cu ochii si mucoasele!
Inainte de a folosi un ulei esential in aplicatii cutanate, realizati intotdeauna un mic test pe partea interioara a antebratului, dupa ce in prealabil ati diluat uleiul esential intr-o baza corespunzatoare scopului propus.
Informatiile din aceasta fisa sunt prezentate doar in scop educational si informativ si NU constituie o baza de tratament, prevenire sau diagnostic pentru vreo problema medicala sau de sanatate. De asemenea, NU constituie vreo prescriere de vreun fel.
Pentru orice problema de sanatate va recomandam sa consultati un medic.
Aceste informatii fiind destinate scopului educational pot sa nu fie complete si reprezinta o sinteza realizata din bibliografia mentionata mai jos.
Retete propuse:
Formula 2 – Ulei de masaj relaxant cu mentol, arnica si centella asiatica
Referinte bibliografice:
Fise specificatii producator
Dr. Jean Valnet – Aromaterapia (2003)
Daniéle Ryman – Secrets of youth & beauty–aromatherapy for natural rejuvenation (2007)
Ikhlas A. Khan, Ehab A. Abourashed – Leung’s Encyclopedia of Common Natural Ingredients used in food, drugs and cosmetics (2010)
Shirley Price – Practical Aromatherapy–How to use Essential Oils to Restore Vitality (1984)
Recenzii
Nu există recenzii până acum.