Descriere
Uleiul esential de vetiver se obtine prin distilare din radacini. Acesta a fost folosit cu preponderenta in parfumerie insa cercetarile ultimelor decenii i-au evidentiat numeroase proprietati farmacologice. Este un bun fixator pentru parfumuri.
INCI: Vetiveria Zizanoides Root Oil
Originara din India si raspandita din Asia de sud-est pana in Africa tropicala, iarba de vetiver este o planta perena din familia Poaceae, inrudita cu alte ierburi cu miros intens precum lemongrass-ul (Cymbopogon Cytratus). Are o aroma cu totul speciala: intensa, lemnoasa cu note ierboase.
Planta creste in smocuri dense si poate ajunge pana la 1,5 m inaltime, iar radacina foarte bine structurata si foarte puternica, neobisnuita in randul ierburilor, poate ajunge pana la 4 m adancime.
Vetiverul are o rezistenta deosebita atat la conditii de seceta severa cat si la inundatii, ceea ce face ca aceasta iarba sa fie solutia perfecta pentru a fixa solul in cazul terenurilor umede sau inundabile.
In plus, planta este deosebit de utila in prevenirea instalarii si in combaterea daunatorilor si a buruienilor, constituentii activi din radacina acesteia avand proprietati antiparazitare si ierbicide.
Are, asadar, o valoare deosebita pentru mediu fiind o planta ideala pentru reconstructia ecologica a terenurilor.
Pe langa acestea, atat iarba cat si radacinile vetiverului sunt folosite din cele mai vechi timpuri de medicina Ayurvedica pentru numeroasele lor insusiri benefice pentru sanatatea umana.
Beneficii
Asa cum am mentionat deja, pe langa proprietatile de parfumare, vetiverul are si numeroase proprietati farmacologice si cosmetice. Acesta a fost intens studiat in ultimii ani si i s-au evidentiat urmatoarele calitati:
- cicatrizant si regenerant al tesuturilor cutanate (derm si epiderm)
- antiinflamator si calmant al inflamatiilor cutanate si al pruritului (mancarime)
- hidratant al epidermului uscat (ajuta la retinerea apei in epiderm)
- antibacterian
- antifungic
- analgezic
- tonic nervos si al sistemului circulator
Nota: Uleiul esential de vetiver nu contine niciunul din alergenii mentionati in Amendamentul 7 al Directivei Europene referitoare la produsele cosmetice 2003/15/CE.
Aspect: lichid vascos de culoare bruna.
Utilizari
In cosmetica:
- in lotiuni antiacneice (efect antibacterian si antiinflamator)
- in creme si lotiuni destinate pielii uscate (efect hidratant si antiinflamator)
- in creme si lotiuni destinate ingrijirii pielii cu dermatite, eczema si psoriasis (calmeaza disconfortul, ajuta la hidratarea epidermului si diminueaza inflamatiile)
- in crème si lotiuni destinate ingrijirii pielii iritate (efect calmant si antiinflamator)
- in produse destinate ingrijirii pielii cu leziuni minore (cicatrizant)
Dozare: 0,1 % – 2%
In aromaterapie:
- in uleiuri de masaj contra oboselii fizice si nervoase si pentru imbunatatirea circulatiei sanguine
- in bai de picioare in caz de probleme circulatorii si pentru a diminua senzatia de “picioare grele”.
Dozare: 0,1 % – 2%
Atentionare
Uz extern! Ca toate uleiurile esentiale, niciodata NU se foloseste nediluat.
A nu se lasa la indemana copiilor!
A se evita contactul cu ochii!
Inainte de a folosi un ulei esential in aplicatii cutanate, realizati intotdeauna un mic test pe partea interioara a antebratului, dupa ce in prealabil ati diluat uleiul esential intr-un baza corespunzatoare scopului propus.
Informatiile din aceasta fisa sunt prezentate doar in scop educational si informativ si NU constituie o baza de tratament, prevenire sau diagnostic pentru vreo problema medicala sau de sanatate. De asemenea, NU constituie vreo prescriere de vreun fel.
Pentru orice problema de sanatate va recomandam sa consultati un medic.
Aceste informatii fiind destinate scopului educational pot sa nu fie complete si reprezinta o sinteza realizata din bibliografia mentionata mai jos.
Referinte bibliografice:
S. Anupama, K. Rahul, R. Kishor, S. Haidarali, A pharmacological review on vetiveria zizanoides, International Journal of Universal Pharmacy and Life Sciences 2(4): July-August 2012, ISSN: 2249-6793
D. Balasankar1, K. Vanilarasu2, P. Selva Preetha, S.Rajeswari M.Umadevi3, D. Bhowmik, Traditional and Medicinal Uses of Vetiver, Journal of Medicinal Plants Studies, 2003, Vol. 1, Issue 3, 191- 200
Bhushan B., Humar S.S., Tanuja H., Lalit S., Hema A., Vetiveria Zizanoides (Linn.) Nash: a pharmacological overview, Int’l Research Journal of Pharmacy, ISSN 2230-8407
Kim H-J, Chen F.,, Wang Xi , Chung H.Y. and Jin Z., Evaluation of Antioxidant Activity of Vetiver (Vetiveria zizanioides L.) Oil and Identification of Its Antioxidant Constituents, J. Agric. Food Chem, 2005, 53 (20), pp 7691–7695
Ryman’s Daniele, Secrets of youth and beauty, 2007
Recenzii
Nu există recenzii până acum.