Descriere
Ylang-Ylang-ul este un copac ce ajunge la o inaltime medie de 12m cu aspect asemanator unei salcii. Originar din Filipine, numit si copacul parfumului, este cultivat in prezent pe un areal mult mai larg, ce include zona tropicala a Asiei, Tahiti, Insulele Reunion, Mauritius si Madagascar. Florile sunt galbui si infloresc constant in timpul sezonului ploios. Au un miros foarte puternic, asemanator narciselor dar cu note mai proaspete.
INCI: CANANGA ODORATA FLOWER OIL
Pentru a pastra compusii aromatici, distilarea incepe aproape imediat dupa cules. Extractia completa poate dura peste 22 ore; asa cum se intampla si in cazul uleiului de masline, se pot obtine diferite fractii, avand calitati diferite: extra, grad I, grad II, grad III. Uleiul esential de ylang ylang superior (extra si grad I) se extrage primul, dupa care distilarea continua, extragandu-se pe rand celelalte tipuri (grad II, grad III). Ca rezultat al acestui proces de distilare, fractiile produse au compozitii diferite, cu cat fractia este obtinuta mai la inceputul distilarii (extra, grad I), uleiul esential este mai bogat in esteri, compusii ce confera notele placute, specific florale, delicate.
Uleiul esential pe care il furnizam este obtinut printr-o extractie completa, in urma intregului proces de distilare a florilor de ylang ylang; are note senzuale, puternic florale, proaspete, asemanatoare narciselor si iasomiei.
Beneficii:
- Ylang Ylang-ul are proprietati calmante, ce actioneaza pe mai multe planuri:
- sedativ, reduce stresul emotional si nervos (Bucellato, 1982; Freund, 1999)
- antispasmodic, reduce tahicardia precum si tensiunea arteriala (Freund, 1999)
- reduce hiperpneea (frecventa respiratorie)
- reduce dependentele alimentare (Caldwell, 2001)
- revigorant
- regleaza secretia de sebum
- reduce caderea parului
- analgezic contra durerilor cronice (Gattefosse, 1937; Rose, 1992)
- ajuta la cicatrizarea ranilor
- afrodisiac
Utilizari
In cosmetica:
- creme sau lotiuni pentru toate tipurile de ten
- produse pentru corp
- parfumuri naturale
- deodorante
- parfumant al sapunurilor naturale
Dozare:
- intre 0,1% – 1% in produsele care raman pe piele
- pana la 2% in produsele care se clatesc (sapunuri)
In aromaterapie:
- ulei de masaj
- in inhalatii pentru efectul calmant si antistress: se pun cateva picaturi pe o bucata de material si se inhaleaza timp de cateva minute
Dozare:
- pentru masaj: 2 – 4 picaturi de ulei esential diluat in 10ml de ulei vegetal (de ex. ulei de migdale dulci)
- in lampa odorizanta: 1-4 picaturi de ulei esential in 10ml apa
Mentiuni:
Stratul exterior al epidermului (Stratum Corneum) actioneaza ca un adevarat depozit in care uleiurile esentiale pot persista chiar si cateva ore dupa aplicarea produselor ce le contin. De aici uleiurile esentiale se pot difuza prin piele si pot ajunge in sange. Acest fapt depinde de suprafata pe care este aplicat uleiul esential, de vascozitatea uleiului vegetal purtator (in care este incorporat), precum si de volatilitatea specifica fiecarui ulei esential. Rata de absorbtie a uleiurilor esentiale (precum si a oricaror alte substante ce pot patrunde in piele) creste foarte mult daca pielea este ranita sau iritata. De aceea nu se recomanda aplicarea uleiurilor esentiale in aceasta situatie.
Date de siguranta
Anumiti compusi naturali prezenti in acest ulei esential pot prezenta un risc de alergie pentru anumite persoane sensibile atunci cand utilizeaza compozitii cosmetice in care acesta a fost introdus (conform Amendamentului 7 al Directivei Europene referitoare la produsele cosmetice 2003/15/CE): Linalool, Benzyl Benzoate, Benzyl Salicylate, Farnesol, Geraniol, Isoeugenol, Benzyl Alcohol
Uz EXTERN! Ca toate uleiurile esentiale, niciodata NU se foloseste nediluat.
A NU se lasa la indemana copiilor!
A se evita contactul cu ochii si mucoasele!
Inainte de a folosi un ulei esential in aplicatii cutanate, realizati intotdeauna un mic test pe partea interioara a antebratului, dupa ce in prealabil ati diluat uleiul esential intr-o baza corespunzatoare scopului propus.
Informatiile din aceasta fisa sunt prezentate doar in scop educational si informativ si NU constituie o baza de tratament, prevenire sau diagnostic pentru vreo problema medicala sau de sanatate. De asemenea, NU constituie vreo prescriere de vreun fel.
Pentru orice problema de sanatate va recomandam sa consultati un medic.
Aceste informatii fiind destinate scopului educational pot sa nu fie complete si reprezinta o sinteza realizata din bibliografia mentionata mai jos.
Referinte bibliografice
Sue Clarke, Essential Chemistry for Aromatherapy, 2008
Ryman’s Daniele, Secrets of youth and beauty, 2007
Buccellato F. 1982. Ylang survey. Perfumer & Flavorist 7(4) 9-10.
Caldwell N. 2001. Effects of ylang ylang on cravings of women with substance abuse. Hunter, N.Y.: R J Buckle Associates
Freund D. 1999. Does ylang ylang inhalation have a hypotensive effect on unmedicated resting blood pressure in individuals with borderline hypertension? Unpublished dissertation, Hunter, NY: R J Buckle Associates.
Gattefosse R. 1937. (Translated in 1993 by R. Tisserand.) Aromatherapie: Les Huile Essentielles-Hormones Vegetales (Gattefosse’s Aromatherapy.) Saffron Walden, UK: CW Daniels, 89.
Grosjean N. 1992. Aromatherapy from Provence. Saffron Walden, UK: CW Daniels
Grosjean Nelly, L’aromatherapie, Ed. Eyrolles
Lawless Julia, The illustrated encyclopedia of essential oils, 1995
Lawless J. 1992. Encyclopedia of Essential Oils. Shaftesbury, UK: Element Books
McGuinness Helen, Aromatherapy Basis, Ed.Hodder Arnold 2003
Rose J. 1992. The Aromatherapy Book. San Francisco: North Atlantic Books
Tisserand Robert, Essential oils safety, 1995
Recenzii
Nu există recenzii până acum.